Administrație

Conacul Mocioni reabilitat de CJT cu fonduri norvegiene

Conacul Mocioni reabilitat de CJT cu fonduri norvegiene

Conacul familiei Mocioni din comuna timişeană Foeni, construit în urmă cu două veacuri, va fi reabilitat de administraţia judeţeană şi transformat în spaţiu muzeal. Totul va fi posibil cu bani din fonduri norvegiene, în cadrul programului RO-Cultura.

CJ Timiș își dorește astfel crearea unui spațiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale, a unor spații pentru evenimente culturale și chiar a unor ateliere pentru redescoperirea meșteșugurilor tradiționale.

“Acum lucrăm la documentații. Vrem să reabilităm conacul și să-l punem în funcțiune pentru a organiza evenimente în cadrul acestui imobil. Dar și pentru a colabora cu comuna Foeni, pentru că noi le-am pus la dispoziție  proprietatea și pentru biblioteca și activități culturale. La momentul în care vom avea finalizate documentațiile, vom stii exact valoarea”, a explicat președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Clădirea impunătoare prin stilul arhitectural și prin dimensiuni este una dintre cele mai vechi construcții din județul Timiș si a fost realizată în stil neoclasic după planurile arhitectului Otto Wagner. Conacul este străjuit de porți înalte, având trepte grupate în trei secțiuni, care împărțeau conacul în zone distincte de locuit.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*