Cultură

Fațada Operei Române are de suferit din cauza vibrațiilor provocate de concertele cu mulţi decibeli

Fațada Operei Române are de suferit din cauza vibrațiilor provocate de concertele cu mulţi decibeli

Fațada Operei Române din Timișoara are de suferit în urma evenimentelor cu mulți decibeli care produc vibrații, avertizează Direcția Județeană de Cultură Timiș. Instituția a cerut Primăriei Timișoara să întocmească un regulament pentru protejarea spaţiului public din zonele istorice, în timpul unor astfel de evenimente.

Directorul Direcției de Cultură, Vlad Predescu, spune că și alte monumente din piețele istorice se află într-o situație asemănătoare în urma unor festivaluri în care s-au folosit efecte pirotehnice.

„Faţada Operei a suferit foarte mult tocmai din cauza acestor vibraţii. Acolo este o structură de piatră pe metal, metalul vibrează şi piatra crapă. Atâta timp cât vom pune boxe în faţa Operei, oricâte reabilitări de faţadă am avea, problema nu se va rezolva. Aşa este sistemul constructiv. Scena ba este în faţa Operei, ba spre Operă sau lateral, boxele sunt tot mai multe şi interesant orientate, iar în timpul unor evenimente, dacă pui mâna pe faţada Operei, simţi cum vibrează. Sunt anumite locuri unde nu ar trebui să se întâmple evenimente cu asemenea potenţial de distrugere. Aceleaşi probleme sunt la Bastionul Theresia sau la Muzeul Satului unde este biserica din lemn”, a detaliat Sorin Vlad Predescu.

Acesta precizează că primăria, în calitate de organizator al evenimentelor, a fost notificată și amendată pentru Festivalul Luminii, din cauza unei boxe orientate spre Monumentul Sfintei Treimi din Piața Unirii.

Sursa: Agerpres

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*