Sănătate

În sfârşit, Clinica de Mari Arşi a fost inaugurată. Ministrul Sănătăţii a venit la Timişoara: “Este o minune”

În sfârşit, Clinica de Mari Arşi a fost inaugurată. Ministrul Sănătăţii a venit la Timişoara: “Este o minune”

Spitalul Judeţean din Timişoara poate trata de acum arsuri majore. Miercuri dimineaţa, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost inaugurată Clinica de Mari Arşi la Casa Austria. Au fost deschise deocamdată trei din cele cinci saloane. Clinica de Mari Arşi de la Timişoara este cea mai mare din ţară.

Întrebată de jurnalişti cum i se pare investiţia, ministrul Pintea a răspuns: „Observaţi că de când am intrat zâmbesc pentru că, în sfârșit, avem un centru pentru Mari Arși care poate să trateze acest pacient în condiții absolut optime pentru patologia aceasta. Am văzut centre din străinătate și sunt atât de mândră că acest centru este identic și poate chiar la un nivel superior. Este foarte important că, de mâine, va putea să primească pacienți, că are medici și personal mediu pregătit pentru a trata acest tip de pacient, că Ministerul Sănătății, autoritățile locale și spitalul au realizat această minune. Este o zi istorică. Practic sunt primele paturi care corespund cu adevărat tuturor standardelor. Am vrut ca atunci când dăm drumul, de mâine să poată intră pacientul. Pentru spitalul din Timișoara s-a aprobat funcționarea a încă două linii de gardă pe acest centru și încă două posturi de medici specialitatea chirurgie plastică, tot pentru acest centru. Sunt cinci boxe, trei vor fi funcționale imediat și două imediat după ce Consiliul Județean va semna recepția. Deci nu am vrut să spunem că sunt funcționale decât în momentul in care vor putea intră pacienții. Însă dacă va fi nevoie și vom avea pacienți care vor necesită îngrijiri imediate, eu sunt convinsă că nu ne vom împiedica de o foaie de hârtie. Cât de curând va fi semnată recepția pentru că sunt lucrări făcute de către Consiliul Județean, de asta spuneam, Consiliul Județean și Ministerul Sănătății au realizat minuni. Aparatura medicală este achiziţionată de Ministerul Sănătății, printr-o finanţare de la Banca Modială.”

Următorul Centru de Marşi Arşi va fi deschis la Iaşi luni sau marţi, a precizat ministrul Pintea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, a precizat că în cel mult două-trei săptămâni cele două boxe vor fi puse la dispoziţia Spitalului Judeţean din punct de vedere al actelor.

 „Boxele sunt gata. Ele sunt finalizate ca și celelalte, care de mâine sau poimâine vor intra în funcție. Doar că aceste lucrări suplimentare au fost obligatoriu a fi executate pentru că este vorba despre un generator care asigură curentul în caz de probleme în acest corp de clădire și, de asemenea, o altă achiziție a Ministerului Sănătății cu fonduri de la Banca Mondială, unitatea de sterilizare. Acestea nu au putut fi executate în același timp cu celelalte, motiv pentru care s-au făcut aceste lucrări suplimentare. Lucrările suplimentare sunt finanțate 100% de către Consiliul Județean. (…) Am considerat obligatoriu să le pornim pentru că fiind finalizate, personal existent, aparatură sosită de la Ministerul Sănătății, era incorect și inuman să nu pornim cu ele, chiar dacă pentru celelalte două probabil va mai dura o perioada de timp. Peste 50 de persoane sunt angajate în prezent, așa cum a spus și doamna ministru au mai fost cerute două posturi pentru colegi de la chirurgie plastică, ce au fost aprobate de către ministrul Sănătății și ele vor fi scoase la concurs în perioada imediat următoare, probabil azi-mâine va demara procedura”, a declarat managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, Marius Craina.

Secția de la spitalul timișorean va funcționa pentru o perioadă în Casa Austria.

„Din 2023, marii arși vor fi tratați în centrul care va fi construit și unde va fi mutat totul dupa finalizarea construcției. Construcția celor patru centre de mari arși este un proiect al Guvernului României cu finanțare de la Banca Mondială. Și cu aceste noi centre care au fost blocate din cauza birocratice am reușit să fim astăzi în faza de proiectare tehnică și, conform previziunilor consultanților în trimestrul III din 2020 începe construcția lor”, a spus Sorina Pintea.

La Spitalul Județean Timișoara, secția inaugurată miercuri a fost dotată cu 34 tipuri de echipamente (începând de la paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, modele de infuzie/perfuzie) în valoare de 1,86 milioane de euro.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*