Social

Importanța colectării selective a deșeurilor

Importanța colectării selective a deșeurilor

Deșeurile reprezintă o problemă serioasă de natură socială, economică și de mediu. Dezvoltarea urbanistică, industrializarea și nivelul de trai al populației încurajează producția și consumul, generând astfel cantități tot mai mari de deșeuri.

Un aspect important în managementul deșeurilor este colectarea separată care stă la baza procesului de reciclare al deșeurilor. Colectarea selectivă corect realizată ajută la recuperarea și valorificarea materialelor deja folosite, dar de care nu mai avem nevoie.

Vă reamintim că, la nivelul județului, colectarea selectivă a deșeurilor menajere se realizează astfel:

  1. Deșeurile reziduale se colectează în: pubele de 240 litri în mediul urban și pubele de 120 litri în mediul rural.

Deșeurile reziduale conțin materii de tip biodegradabil și pe cele de tip reciclabil de calitate foarte proastă, impregnate puternic cu umiditate, praf sau alte substanțe de tip “murdărie”.

Exemple: resturi de carne și pește, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate(lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frișcă), ouă întregi, grăsimi animale și uleiuri vegetale(în cazul în care nu se colectează separat), excremente ale animalelor de companie, scutece/tampoane, cenușa de la sobe( dacă se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigări, vesela din porțelan/sticlă spartă, geamuri sparte, resturi de fructe și legume proaspete sau gătite, resturi de pâine și cereale, zaț de cafea/resturi de ceai, păr și blană, haine vechi din fibre natural(lână, bumbac, mătase mărunțite), coji de ouă, coji de nucă, rumeguș, fân și paie, resturi vegetale din curte(Frunze, crengi și nuiele mărunțite, flori), plante de casă, ziare, hârtie,carton mărunțite, umede și murdare, textile și pantofi.

  1. Deșeurile reciclabile se colectează în: pubele de 240 litri în mediul urban și saci galbeni de 120 litri în mediul rural.

Deșeurile reciclabile conține materii de tip reciclabil – hârtie/carton, plastic, doze de aluminiu, PET-uri, metal și lemn.

  1. Deșeurile din sticlă se colectează în containere tip clopot de 1.100 litri.

Deșeurile reciclabile din material de tip sticlă albă/colorată nu se amestecă cu deșeuri din materiale de tip porțelan/ceramică.

  1. Deșeurile periculoase din deșeuri menajere se colectează în containere special puse la dispoziția populației în cadrul campaniilor de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase din timpul anului. De altfel, acestea se pot transporta de către deținători, prin aport voluntar, la Stația de transfer Timișoara sau Centrele de colectare de la Deta, Jimbolia și Făget. Este interzisă amestecarea deșeurilor periculoase cu alte categorii de deșeuri menajere.

Exemple: ambalaje care conțin reziduuri de substanțe periculoase sau sunt contaminate cu substanțe periculoase, ambalaje metalice care conțin o matrică poroasă solidă formată din materiale periculoase, inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanți, materiale filtrante ( inclusive filter de ulei nespecificate în altă parte), materiale de lustruire și îmbrăcăminte de protectie contaminate cu substanțe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi și rășini cu conținut de substanțe periculoase, baterii și acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline sau baterii și acumulatori nesortate conținând aceste baterii; olvenți, acizi, alcali, uleiuri și grăsimi, altele decât cele comestibile, detergenți cu conținut de substanțe periculoase, butelii de gaz sub presiune(inclusive haloni) cu conținut de substanțe periculoase, deșeuri din lemn cu conținut de substanțe periculoase, pesticide,deșeuri din vopsele și lacuri cu conținut de solvenți organici sau alte substanțe periculoase.

  1. Deșeurile voluminoase se colectează în containere special puse la dispoziția populației în cadrul campaniilor de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase din timpul anului. De altfel, acestea se pot transporta de către deținători, prin aport voluntar, la Stația de transfer Timișoara sau Centrele de colectare de la Deta, Jimbolia și Făget.

Exemple: deșeuri solide de dimensiuni mari, precum mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosință îndelungată, altele decât deșeurile de echipamente electrice și electronice.

Prin realizarea procesului de colectare selectivă, contribuim la reducerea consumului de energie, reducerea poluării, protejarea sănătății populației, păstrarea unui mediu curat, reducerea cantităților de deșeuri depozitate.

Conservarea și protejarea mediului în care trăim este responsabilitatea și obligația noastră ca principali beneficiari ai resurselor naturale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*