Social

Sfaturi ca să nu vi se facă rău când e caniculă

Sfaturi ca să nu vi se facă rău când e caniculă
Adora Beauty

Pe durata caniculei, specialiștii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 10-18. În această perioadă, vestimentaţia trebuie să fie lejeră şi în culori deschise la culoare, iar hidratarea este obligatorie. Trebuie să consumăm cel puţin doi litri de apă pe zi dar și fructe și legume bogate în vitamine.

Mai ales cei care sunt în concedii la plajă trebuie să evite să se expună la razele directe ale soarelului şi căldurii, e riscul deshidratării, e riscul unui şoc termic şi pentru cardiaci risc de agravare.

„Cine se simte rău şi simte că are o problema acută trebuie să sune la 112, dacă apar dureri precordiale, de greutate în respiraţie, dacă văd o persoană căzută jos, să sune la 112”, îndeamnă medicii.

În cazul apariției insolației, manifestată prin dureri de cap amețeli, frisoane, greață este necesar ca persoana în cauză să se așeze imediat la umbră, să-și stropească fața cu apă rece și să-și facă ventilație câteva minute, în cazuri mai grave să se adreseze celei mai apropiate unități medicale.

Foarte importantă este hidratarea. Cantitatea de apă consumată în această perioadă trebuie să fie mai mare decât de obicei.

„Există o formulă: 30-40 de mililitri pe kilogramul de corp pe zi. Atunci când temperaturile sunt mai mari, când o persoană pierde o cantitate mai mare de apă prin transpiraţie, trebuie să suplimenteze această cantitate în funcţie de cât de mult transpiră. Adică o persoană de 60 de kilograme, ar trebui să bea aproximativ doi litri de lichide pe zi. Copiii trebuie să bea şi mai multă apă: 60 de mililitri pe kilogramul de corp pe zi”, a explicat Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie. Aceasta a precizat că nu doar apa hidratează, ci şi supele, ciorbele, fructele şi legumele cu o cantitate mare de apă.

„Alimentele care ne deshidratează sunt sucurile dulci şi carbogazoase, cafeaua, ceaiurile diuretice, alcoolul, mâncărurile grase, berea. Băuturile foarte reci şi îngheţata nu sunt o soluţie pe termen lung, organismul se răcoreşte pentru o perioadă scurtă”, a mai spus Cristina Pavel.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*