Economic

Firmele membre CCIA Timiș, misiune economică la Budapesta de vizitare a China Brand Fair

Firmele membre CCIA Timiș, misiune economică la Budapesta de vizitare a China Brand Fair

Firmele membre CCIAT au participat la o expoziție importantă pentru comerț. Vorbim despre CHINA BRAND FAIR care și-a deschis porțile în perioada  3-4 iunie 2019 la Budapesta. Principalele categorii de produse au fost din domeniile: IT și electronică, industria agro-alimentară, construcţii, industria auto, construcții de mașini, imobiliare, textile, industria chimică, industria mobilei, echipamente și articole de uz casnic, energie din surse regenerabile.

La eveniment au fost prezente peste 300 de companii aprobate de Ministerul Comerțului din China care deţin licenţe de export către UE. Delegația timișeană a fost formată din 40 de firme, care au avut mai multe întâlniri de afaceri.

Au fost prezentate la China Export Fair produse precum apă minerală (Aur’a Mineral Water), vinuri (Crama Aramic), pachete turistice (agenția Ultramarin), produse de artă (Galeriile Calpe),  miere de albine cu proprietăți terapeutice (Terra Apis).”Încheiem o misiune economică extrem de fructuoasă, devenită tradițională. Este a treia ediție la care participăm și credem noi că facem un serviciu extrem de profitabil firmelor timișene și nu numai. Am găsit un târg foarte bine organizat, cu produse chinezești, dar nu numai. Am văzut și prezentări ale țărilor din grup. Și noi am avut un stand foarte bine reprezentat la acest târg. Am avut o delegație numeroasă, 40 de firme reprezentanțe a mare parte a domeniilor de activitate. Feed-back-ul nu îl știm în mod concret încă, dar mulți dintre agenții economici au luat contacte, avem diferite corecpondente care deja s-au purtat pe mail, liste de prețuri, tot felul de condiții de livrare. China este o piață emergentă, este cel mai mare producător de mărfuri. Distanța costă, există și o serie de inadvertențe culturale între noi, modalitatea de corespondență, lucruri care fac destul de dificilă colaborarea și acesta este și motivul pentru care chinezii nu sunt foarte prezenți pe piață noastră, cum sunt pe alte piețe asiatice“, a transmis Darius Georgiu, vicepreședinte al CCIAT.

A fost o misiune economică reușită, în care firmele timișene au plecat din Budapesta mulțumite de acest eveniment.”Pentru mine a fost prima experiență de acest gen, împreună cu Camera de Comerț. Oportunitățile pot fi multe. China este unul dintre cei mai mari producători ai lumii, se pot face schimburi comerciale benefice pentru firmele din România. Este foarte interesant faptul că produsele din China au o valoare de piață care poate crea un profit mult mai mare pentru societățile din România. Eu cred că aceste întâlniri sunt benefice, pentru că de la chinezi putem cumpără absolut orice, oportunitatea și varietatea produselor pe care le putem importă din China este foarte mare și prețurile sunt extrem de accesibile pentru firmele din România. Eu am fost interesat de produse pentru piață agroalimentară și am găsit suficiente echipamente astfel încât să ne gândim pentru societatea noastră la dezvoltarea relațiilor“, a spus Cristian Matiaș, reprezentant Nelson Prod.

Inițiativa CCIAT este una fericită, pentru că ne aduce din nou o idee mai veche de a reface o piață a prezenței românești în China și a chinezilor în România, mai ales în ceea ce privește firmele mici. Pe vremuri librăria era jumătate cu produse românești, iar partea de lenjerie era aproape toată din China. Acum am avut contacte cu firme din China pe anumite domenii pe care noi le considerăm utile pe zona Camerei de Comerț din Timișoara, și anume produse pentru terapii alternative și complementare, unde știm că asiaticii sunt lideri, respectiv ceea ce înseamnă partea de alimente. În octombrie, Camera de Comerț va avea, în premieră, o foarte puternică expoziție în acest domeniu. Și chinezii pot să aducă aportul. Firme mici, cum este a noastră, s-au întâlnit cu firme mici. Cel mai complicat va fi să aducem individual niște companii să expună pe anumite teme la noi. Cred că modalitatea cea mai bună este să aducem un grup pe o anume tema”, a precizat Vladimir Culea, reprezentantul uinei firme de organizare evenimente.

Pentru Asociația pentru Promovare a Turismului a fost prima participare la acest târg, o participare favorizată de Camera de Comerț și a fost o oportunitate pentru noi de a stabili primele contacte cu entități din turismul din China, în special din mijlocul țării, într-un moment în care China se arată deschisă și oamenii par tot mai dornici să călătorească. Credem că Europa de Est reprezintă un punct de atracție pentru ei și am încercat să aflăm care ar fi domeniile lor de interes, dacă sunt mai interesați de cultură, dacă sunt interesați de istorie, asta pentru a încerca să dezvoltăm, de exemplu, o ruta a castelelor din regiunea noastră. Au fost câteva discuții interesante, categoric este un pas făcut în acest sens. Urmează să derulăm acest dialog online și sper să avem, în următorii ani, și grupuri de turiști din China“, a spus Delia Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Timiș.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*