Național

O nouă minivacanță! Angajații vor avea trei zile libere în iunie

O nouă minivacanță! Angajații vor avea trei zile libere în iunie

Luna iunie vine cu vești bune, întrucât angajații, indiferent dacă lucrează la stat ori la privat, vor avea trei zile libere.  Astfel, aceștia vor avea liber pe 1 iunie, de Ziua copilului, dar și de Rusalii, pe 16 și 17 iunie, potrivit Codului muncii.

Zilele libere legale sunt stabilite exclusiv prin Codul muncii, iar în aceste zile, angajatorii sunt obligați să acorde compensații salariaților care sunt nevoiți să se prezinte la lucru. Din păcate, însă, două dintre aceste zile, adică 1 și 16 iunie vor pica în weekend, motiv pentru care aceștia vor avea o singură zi liberă, pe 17 iunie.

Pentru celelalte categorii de angajați, cei care lucrează în weekend, angajatorii (indiferent dacă sunt din mediul public sau privat) vor fi obligați să ofere cele două zile libere, altfel riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.

În ciuda faptului că în zilele de sărbătoare legală nu este permisă munca, există, totuși, anumite categorii de salariați care au obligația de a se prezenta la serviciu, adică cei care lucrează în unitățile sanitare și în unităție de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe speciale de lucru.

Până la finalul anului, românii vor mai beneficia de încă cinci zile libere legale, dintre care doar trei vor pica în timpul săptămânii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*