Sănătate

Testare rapidă şi gratuită pentru Hepatita C

Testare rapidă şi gratuită pentru Hepatita C

 Timișenii îsi vor putea face analize gratuite pentru depistarea Hepatitei C. Infecţia cu virusul hepatitic C (VHC) reprezintă o importantă problemă de sănătate publică globală. Prevalenţa actuală estimată este de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial.

Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru pacienții cu risc crescut de hepatită C care se adresează unităţilor medicale din România are ca obiectiv principal punerea în practică la nivel instituţional în România a Strategiei Globale de Sănătate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în anul 2030. În acest sens, vor fi oferite teste rapide şi consumabilele necesare pentru ca orice pacient care accesează secţiile clinice ale spitalelor universitare regionale implicate (Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie Timişoara) să poată fi testat, iar pacienţii depistaţi ca infectaţi cu VHC să fie imediat evaluați şi tratați.

Infecţia cu VHC se asociază cu o remarcabilă morbi-mortalitate de cauză hepatică (VHC determină 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom şi 40-50% din indicaţiile de transplant hepatic în lume) şi extrahepatică (afecţiuni metabolice, vasculita crioglobulinemică, limfom).Circa 350.000-500.000 de persoane decedează anual ca urmare a consecinţelor tardive ale infecţiei cu VHC.

În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat Strategia Sectorială Globală de Sănătate privind Eliminarea Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei pană în 2030. Prin acţiuni integrate de conştientizare, testare şi acces la terapie, OMS defineşte obiectivele specifice ale acestei strategii: reducerea incidenţei infecţiilor virale hepatitice cu 90%, diagnosticul a 90% din persoanele infectate, accesul la tratament a 80% din persoanele diagnosticate şi eligibile şi reducerea cu 65% a mortalităţii din cauză hepatică.

România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei VHC din Europa (2.5%), cu peste 550,000 de persoane viremice. Ca urmare a caracterului asimptomatic al infecţiei, majoritatea pacienţilor infectaţi nu au cunoştinţă despre statusul lor VHC+; mai puţin de 5% dintre persoanele infectate sunt diagnosticate şi numai 1% dintre ele primesc tratament anual în lume (în România, la sfârşitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10-20%, iar rata de tratatment de aproximativ 2%).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*