Social

Când începe cel mai strict post din an, Postul Paștelui

Când începe cel mai strict post din an, Postul Paștelui
Adora Beauty

Postul Paştelui începe luni, 4 martie, şi se încheie în dimineața zilei de duminică, 28 aprilie, când va avea loc Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie. Dezlegarea de pește va fi luni, 25 martie, de Bunavestire şi duminică, 21 aprilie, de Florii. În Săptămâna Mare se mănâncă numai seara, pâine și apă. Iar în Vinerea Mare se ține post negru.

Postul Paștelui este perioada în care ne stăpânim poftele trupeşți şi să ne căim pentru faptele noastre, nu este doar o abstinență de la mâncare.

Duminică, 3 martie, este lăsată secului de carne (Duminica Înfricoșătoarei Judecăți). Timp de încă o săptămână, creștinii mai au voie să consume brânză. Peste o săptămână, duminică 10 martie, este lăsată secului de brânză (Duminică Izgonirii lui Adam din Rai), informează sfatulparintilor.ro.

Spre deosebire de Postul Crăciunului care este mai blând și are multe dezlegări la pește, Postul Paștelui este mult mai aspru. Zillele în care se da dezlegare la peşte sunt luni, 25 martie (Buna Vestire) și duminică, 21 aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile).

În postul Paștelui nu se consumă carne sau lactate. De asemenea, credincioși trebuie să-ți țină în frâu gândurile necurate și poftele. Nu este bine să faci petreceri, fapte rele sau să vorbești de rău pe cineva. Postul Paștelui presupune curățenie trupească și sufletească.

Postul Paștelui este un îndemn spre spiritualitate, milostenie, lecturi din Biblie și alte cărți duhovnicești. Credincioșii trebuie să se spovedească în timpul Postului Mare pentru a se pregăti pentru Împărtășanie.

De asemenea, în Postul Mare se citește Canonul cel Mare. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește pe fragmente în prima săptămâna a Postului Sfintelor Paști, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, la Pavecernita; iar în întregime se citește joi din săptămâna a 5-a a Postului Sfintelor Paști, la Pavecernita.

În Postul Paștelui NU se fac nunți.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*