Social

„Borcanul cu ulei” ar putea ajunge în fiecare scară de bloc

„Borcanul cu ulei” ar putea ajunge în fiecare scară de bloc
Adora Beauty

Din anul 2015, când a fost lansat proiectul Borcanul cu ulei, și până în prezent echipa BCU împreună cu voluntarii care au răspuns pozitiv acestei inițiative au reușit să strângă mii de litri de ulei și să informeze cetățenii orașului Timișoara cu privire la efectul dăunător pe care îl are uleiul alimentar uzat nereciclat corespunzător.

Încă de la început Borcanul cu ulei și-a dorit să fie un proiect de educație ecologică, iar scopul principal a fost acela de a promova colectarea uleiului alimentar uzat la scară largă în Timișoara.

În România, peste 52% din uleiul alimentar uzat este produs de consumatorii casnici.

În conformitate cu legislația națională aflată în vigoare precizăm că printre altele se interzice persoanelor fizice şi juridice:

  1. a) deversarea uleiurilor uzate în apele de suprafaţa, apele subterane, apele marii teritoriale şi în sistemele de canalizare;
  2. b) evacuarea pe sol sau depozitarea în condiţii necorespunzatoare a uleiurilor uzate, precum şi abandonarea necontrolata a reziduurilor rezultate din valorificarea şi incinerarea acestora;
  3. c) valorificarea şi incinerarea uleiurilor uzate prin metode care genereaza poluare peste valorile limita admise de legislatia în vigoare;
  4. f) colectarea, stocarea şi transportul în comun cu alte tipuri de deseuri.

În timp ce persoanele juridice care produc ulei alimentar uzat au obligația de a încheia un contract cu o firmă colectoare autorizată, pentru consumatorii casnici nu s-au găsit încă soluții la nivel legislativ, astfel majoritatea cetățenilor fie aruncă uleiul în chiuvetă fapt care duce la deteriorare rapidă a instalațiilor de canalizare, fie îl aruncă în pubele, astfel uleiul ajungând să polueze solul.

La începutul acestui an am demarat campania AMBASADOR BCU la care au răspuns pozitiv peste 200 de cetățeni în mai puțin de trei zile de la publicarea anunțului pe pagina oficială a proiectului.

Titlul de Ambasador BCU este acordat timișorenilor care își doresc să se implice activ în comunitate fiind un exemplu de bună practică și promotori unui stil de viața sustenabil.

În perioada următoare Ambasadorii BCU vor amplasa recipiente de colectare a uleiului uzat în scările blocurilor unde locuiesc sau în gospodăriile comune din care fac parte.

„Suntem încrezători că împreună vom putea duce Timișoara pe primul loc în topul orașelor din România unde se colectează ulei aliemntar uzat la scară largă. Îi invităm pe toți cei care își doresc să devină Ambasadori Borcanul cu ulei să ne contacteze printr-un mesaj trimis pe pagina de facebook Borcanul cu ulei. Cred în puterea comunității și știu că atunci când ne unim și luptăm pentru un scop comun lucrurile ne ies foarte bine. Nu cred că există un oraș mai potrivit decât Timișoara unde am putea implementa acest proiect îndrăzneț și abia aștept să putem spune că în Timișoara rata de colectare a uleiului alimenatr uzat de la producătorii casnici este cea mai ridicată din România”, a transmis Ana Munteanu, inițiatoarea proiectului Borcanul cu ulei.

Borcanul cu ulei este un proiect 100% timișorean născut din grijă pentru oraș și pentru viitor.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*