Social

ADID Timiș și RETIM modifică tarifele de colectare a deșeurilor în Zona 0 și în Zona 1 Timiș

ADID Timiș și RETIM modifică tarifele de colectare a deșeurilor în Zona 0 și în Zona 1 Timiș

Atenție! Începând cu luna ianuarie 2019 se vor modifica tarifele de colectare a deșeurilor în zonele 0 si 1 ale județului Timiș. Această modificare se datorează introducerii contribuției pentru economia circulară, creșterii salariului minim pe economie și creșterilor repetate a prețului combustibilului din ultimii ani, precum și a creșterii numărului de gospodării de la care se efectuaează colectarea.

Conform Ordonantei de urgență a Guvernului nr. 74/2018, de la 1 ianuarie 2019 va intra în vigoare costul de mediu denumit “contribuția pentru economia circulară”. Valoarea acestei taxe a fost stabilită la 30 lei per tona de deseuri depozitată, iar acest cost, în conformitate cu legislația aplicabilă, se va reflecta în tariful de colectare al deșeurilor.

Operatorul de colectare RETIM va încasa această taxă de la utilizatorii serviciului printr-o suplimentare de tarif și îi va plăti mai departe către operatorii instalațiilor de tratare, transport și depozitare a deșeurilor din județul Timiș, destinația finală a acestei taxe fiind fondul pentru mediu gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu. De asemenea, o suplimentare minimă se va aplica tarifului existent și pentru a acoperi creșterea de costuri generată de mărirea prețului combustibilului și mărirea salariului minim pe economie în perioada decembrie 2016-decembrie 2018, adică de când a fost depusă oferta RETIM până în luna decembrie 2018, când RETIM a cerut recalcularea acestora.

O altă cauză a majorării de tarif, în cazul populației din ambele zonele (urbană și rurală), o reprezintă suplimentarea numărului de rute de colectare (echipaje și mașini adiționale) generate de dezvoltarea acestor zone de pe parcursul ultimilor ani.

Propunerea de modificare a tarifelor a fost aprobată în Consiliul Director al ADID Timiș, urmând ca în perioada imediat următoare să fie ratificată prin Hotărâri de Consiliu Local ale fiecărei localități din respectivele zone în vederea implementării noilor tarife începând cu luna ianuarie 2019.

Tarifele aplicabile începând cu luna ianuarie 2019 vor fi:

Zona 0 de colectare a județului Timiș

Nr. crt.        Tarife          U/M  Tarif actual fără TVA    Tarif propus fără TVA

1        Populație urban    lei/pers.       6.99   8.72

2        Populație rural     lei/pers.       2.38   2.97

3        Agenți economici și instituții publice lei/tonă        175.06        212.85

Zona 1 de colectare a județului Timiș

Nr. crt.        Tarife          U/M  Tarif actual fără TVA    Tarif propus fără TVA

1        Populație urban    lei/pers.       6.63   8.33

2        Populație rural     lei/pers.       2.26   2.84

3        Agenți economici și instituții publice lei/tonă        249.91        277.35.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*