Economic

Lovitură pentru toate casele de pariuri! Se modifică taxele

Lovitură pentru toate casele de pariuri! Se modifică taxele

Guvernul a modificat Ordonanța de Urgență privind introducerea unor noi taxe. Au apărut modificări în ceea ce privește jocurile de noroc.

Conform variantei care a ieşit din şedinţa de Guvern de vineri, au apărut modificări în ceea ce priveşte jocurile de noroc, fiind micşorate taxele, faţă de varianta iniţială, dar apare o activitate nouă la Oficiul pentru jocuri de noroc, finanţată de operatori, sunt modificări privind licenţele de utilizare a frecvenţelor radio, se introduc amenzi pentru furnizorii de reţele de comunicaţii electronice care încheie contracte de instalare fără autorizaţie de construcţie.

Operatorii de jocuri de noroc vor avea taxe mai mici, comparativ cu vechiul proiect.

Conform proiectului de Ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe agentiile stradale vor fi obligate să plătească o taxă anuală de 3% din totalul încasărilor pe anul precedent, în timp ce agenţiile online vor trebui să achite până la 5%. Potrivit specialiştilor, dacă acest proiect va deveni realitate la 1 ianuarie 2019, aşa cum se urmăreşte, tot fenomenul ar putea intra în colaps, din cauză că afacerea nu ar mai fi rentabilă.

Problema ar fi atât de mare încât ar lovi mai multe sectoare de activitate. Industria pariurilor sportive şi a jocurilor de noroc a vărsat anual în vistieria publică prin taxe şi impozite peste 700 de milioane de euro, iar cu o piaţă în creştere se estimează ca în curând cifra să depăşească un miliard de euro.

Apoi, un eventual faliment al acestei industrii ar lovi şi sportul românesc, în principal fotbalul. Asta pentru că toate echipele din Liga 1 şi o mare parte a celor din Liga 2 şi Liga 3 au printre sponsori case de pariuri sportive şi jocuri de noroc, unele chiar ca principal partener. Mai mult, Liga 1 se numeşte “Liga 1 Betano”, Liga 2 poartă denumirea de “Liga 2 Casa Pariurilor, iar echipa naţională de fotbal este sponsorizată de Fortuna Bet. Este lesne de dedus că într-un scenariu sumbru bugetele tuturor acestori entităţi fotalistice ar fi zguduite, dacă nu masacrate, scrie Click!

Începând cu 01.01.2019 organizatorii de jocuri de noroc prevăzuţi în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a plăti o taxă anuală reprezentând 2% (anterior era 3%) calculată la totalul taxelor de participare încasate în anul precedent.

 De asemenea, a fost eliminată fraza „cu excepţia organizatorilor de jocuri de noroc la distanţă sau jocuri de noroc on line care au obligaţia de a plăti o taxă anuală de 5% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent”.

Sursa: capital.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*