Economic

Cât de mult cheltuie românii de Sărbători. Mulţi fac credite pentru cadouri şi mese festive

Cât de mult cheltuie românii de Sărbători. Mulţi fac credite pentru cadouri şi mese festive

Cea mai fericită luna din an, decembrie, se poate transforma uşor într-un coşmar, din cauza cheltuielilor uriaşe pe care le facem ca să petrecem sărbătorile ca-n reclame.

Cadouri, festinuri, petreceri cu ţinute scumpe şi coafuri sofisticate, ba chiar şi o mică vacanţă – toate pun presiuni uriaşe pe bugetul familiei. Anul acesta, potrivit sondajelor, românii vor cheltui în medie 730 de lei numai pentru daruri. Drept urmare, mulţi ajung să se împrumute ca să treacă peste sărbători.

În aceste zile, în magazine toată lumea cumpără haine, cosmetice, jucării, mâncare, electronice, fără prea multe calcule. Şocul apare la casa de marcat, când zerourile se înmulţesc.

În acest an, românii plănuiesc să cumpere cadouri pentru 9-10 persoane, iar bugetul alocat este cu 12 la sută mai mare faţă de cel de anul trecut, arată un sondaj de opinie. Salariul nu a crescut însă atât, aşa că o persoană din cinci ajunge să se îndatoreze pentru sărbători.

Suntem campioni în Europa când vine vorba de asemenea gesturi necugetate. Potrivit ultimului studiu în domeniu, România este pe primul loc în topul celor care se împrumută pentru face faţă cumpărăturilor de sărbători.

Însă doar 18 la sută dintre noi pun bani într-un cont separat din timp, pentru Crăciun. Suntem astfel mai puţin chibzuiţi decât englezii şi cehii, dar destul de aproape de media europeană. Parte proastă este ca la cheltuielile de sărbători adăugăm inevitabil, facturile obişnuite.

Livia Ilie, profesor strategie organizaţională şi financiară: „Lucrurile trebuie programate din timp. Este evident că dintr-un buget de 5.000 de lei este greu să mizezi doar pe ce ţi se întâmplă în luna decembrie.”

Nici ţinuta de Revelion nu trebuie să fie integral nouă.

Olga Shestova, designer personal de imagine: „Vă recomand să aveţi ceva pentru partea din faţă care este mai expusă când stai la masă. Puneţi accent pe accesorii şi machiaj.”

Doar puţin peste o treime dintre companiile din ţara vor acorda prime de sărbători. În aceste condiţii, trebuie să ne găsim fericirea în altceva, nu în cumpărături spun psihologii.

Gabriel Bibire, psiholog: „Ideea e să încercăm să păstrăm un echilibru/dacă există tentaţia unor cumpărături multiple ar fi bine să ateptam şi să vedem dacă într-adevăr avem nevoie de acel lucru.”

De cele mai multe ori, după sărbători aruncăm mâncare, iar mulţi dintre cei care au primit un cadou sunt nemulţumiţi de el.

Sursa: stirileprotv.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*