Sănătate

Ce probleme de sănătate pot apărea din cauza mâinilor murdare

Ce probleme de sănătate pot apărea din cauza mâinilor murdare

Mâinile intră în contact cu tot ce ne înconjoară, de aceea este atât de important să păstrăm o igienă strictă în acest sens. Altfel, mâinile murdare sunt răspunzătoare de răspândirea mai multor boli infecțioase intestinale sau ale sistemului respirator.

Contaminarea mâinilor se poate face foarte simplu de la un bolnav la om sănătos, în timpul îngrijirii bolnavului. De aceea, cei care lucrează în sistemul medical trebuie să facă o dezinfectare serioasă a mâinilor de fiecare dată după ce intră în contact cu bolnavul. Apoi, cei care lucrează direct cu animale, contaminarea se poate face în timpul jupuitului sau manipulării blănurilor sau pieilor. Poate părea ciudat, dar riscul contaminării încă există.

„Nenumărate infecții respiratorii sau digestive pot fi transmise prin intermediul mâinilor incorect spălate. Este sezonul infecțiilor respiratorii și pot fi transmise prin intermediul mâinilor murdare pentru că acele picături pe care le strănutăm sau care ies o dată cu tusea sau strănutul pot ajunge până la un metru distanță și se pot depunde pe obiecte, apoi noi mergem cu mâinile și o ducem la gură sau la nas. Rosul unghiilor este o problemă. Zona de sub unghii este un rezervor de microbi. Era un obicei al copiilor, dar văd că din ce în ce mai mulți adulți au acest obicei. Tastaura, telefonul mobil sau coșurile de la supermarket conțin extrem de mulți microbi. Ne spălăm cu apă și săpun de câte ori putem, jumătate de minut cel puțin, nu dăunează deloc.  Cei mai mulți tușesc și pun palma la gură, apoi dau mâna cu alții și asa se transmite microbul. Cele mai multe dintre bolile digestive au cauza mâinile nespălate”, a explicat  doctorul Ruxandra Constantina, la Antena 1.

Cum prevenim infectarea

Înainte de a prezenta pe scurt ce boli sunt legate de mâinile murdare și sunt cele mai frecvente, iată câteva sfaturi pentru prevenirea infectării cu vreo boală:

–        spălarea mâinilor înainte și după folosirea toaletei, mai ales a celei publice;

–          spălarea mâinilor înainte și după masă;

–          dezinfectarea mâinilor după vizita la un bolnav;

–    copiii aflați în comunitate ar trebui încurajați să nu folosească tacâmurile, paharele și farfuriile sau mâncarea la comun cu ceilalți colegi;

–         spălarea mâinilor după joaca cu animalul de companie.

Hepatita A sau „boala mâinilor murdare”, după cum mai este denumită ea, este una dintre cele mai periculoase, căci ea poate afecta serios ficatul. De aceea, copiii trebuie învățați să se spele cât mai des pe mâini și să intre în contact cât mai puțin cu zone foarte murdare sau obiecte luate de pe jos. Hepatita se dezlănțuie ca orice gripă la început, apoi apar lipsa poftei de mâncare, diareea și îngălbenirea pielii și ochilor (specifice hepatitei A). Dar, se întâmplă, mai rar ce-i drept, ca bolnavii să nu prezinte niciun simptom, și, deci, nici ei nu știu că pot contagia pe alții. De aceea, prevenirea este importantă.

Sursa: clicksanatate.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*