Cultură

Zilele culturii sârbe la Timişoara. Vezi programul!

Zilele culturii sârbe la Timişoara. Vezi programul!
Adora Beauty

Uniunea Sârbilor din România împreună cu Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara  organizează  în perioada 1-29 noiembrie o acţiune culturală pentru promovarea valorilor tradiţionale şi a folclorului autentic al sârbilor din Banat sub denumirea „Zilele culturii sârbe la Timişoara”- a XIII-ediţie, proiect finanţat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul pentru Relații Interetnice, având ca partener Primăria Timișoara și Filarmonica Banatul.

Timp de o lună la Timişoara vor fi organizate spectacole de muzică, dansuri tradiționale, expoziţii  de fotografie, pictură, proiecţii de filme documentare şi de lung metraj, piese de teatru, salon de carte, prezentări de carte, serate literare, dedicate tuturor categoriilor de vârstă,  şi anume:

01.11.2018- ora 19.00- Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) –Deschiderea festivă și proiecţia filmului „Zaspanka za vojnike/Cântec pentru adormit soldații”- regia Predrag Antonijević , după romanul „Trilogia sârbească“/”Srpska trilogija” а lui Stevan  Jakovljević, aspecte legate de Primul Razboi Mondial, subtitrat în limba română

02-03.11.2018- ora 10.00 – Sala Multifuncțională-Centru Cultural U.S.R  – 100 de ani de evenimente insemnate pentru Sârbii din Romania/Simpozion științific Simpozion stiintific organizat cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, cu expuneri legate de diverse aspecte ale trecutului sârbilor din România.

06.11.2018- ora 19.00-Sala Festivă Centru Cultural U.S.R– ”Stojte galije carske/Opriți,corăbii împărătești“ –  este vorba de un  recital de poezie si muzică despre Marele Război, cu texte alese de Slavomir Gvozdenovici iar muzica de prof.Ioța Bugarschi, drept omagiu soldatului si omagierii a 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, cu tangențe și asupra soldaților sârbi din România ( Arad și Dobrogea)

Participă Corul Catedralei Ortodoxe Sarbe din Timisoara și actorii Teatrului Sârbesc.

8-9.11.2018  ora 17.30-Sala Festivă- Centru Cultural U.S.R – Târg de carte și seara literară.Participă Edituri și scritori din România si Serbia Se vor prezenta editurile Prometej Novi Sad, Аpostrof Beograd, Аdresa Novi Sad,Filip Visnjic Beograd, UKS Beograd, Маtica Srpska Novi Sad, Orfeus Novi Sad, Аrte Beograd, Editura Autoguvernării Sârbe din Ungaria, Editura Uniunii Sârbilor din România, Editura Brumar, Axtropos din Timișoara. După prezentarea editurilor va avea loc o seară lietrară româno-sârbă.

12 .11. 2018 -ora 19.00 –Sala Festivă Centru Cultural U.S.R.– Teatros Fest – un spectacol de teatru al amatorilor din Republika Srpska, este vorba de o dramă ”LIFE” a Teatrului Studentesc din Banja Luka

14.11.2018 -ora 19.00–Sala Festivă Centru Cultural U.S.R – Teatros Fest –În cadrul proiectului U.S.R. Educație prin teatru a fost pregătit un spectacol de teatru după romanul ”Kapetan Dzon Piplfoks” a lui Dusko Radovic  transpus pe scenă de regizorul Marko Adzic  și actorii Studioului de teatru Talija.

15.11.2018 ora 19.00 – Spatiu expozitional al Primăriei Municipiului Timisoara – Vernisaj de pictura. Va avea loc o expoziție cu lucrarile realízate în cadrul coloniei de arta 2018 cu participarea artiștilor plastici  din Timișoara cu invitaţii săi din Serbia,Bulgaria,Italia.

17.11.2018- ora 19.00 – Sala Filarmonicii Banatul (Capitol)– Regal Folcloric –va avea loc un spectacol dedicat tradiției și folclorului sârbesc , participă  Ansamblului de dansuri AKUD Mladost  din Timisoara

19.11.2018- ora 19.00- Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) – Tamburașii Câmpiei banatene- Va avea loc un concert de tamburași  unde participă tamburasii Batini becari care sarbatoresc 10 ani de activitate , cu acest prilej va avea loc si lansarea unui CD iar ca oaspeti de seamă  cu un concert extraordinar vor fi  Orchestra smfonică a armatei sârbe ”Stanislav Binicki”.

21.11.2018 ora 19.00 – Sala Festivă Centru Cultural U.S.R.- Academia  festivă  dedicată  sărbătoririi Zlei naţionale a limbii materne sârbe se va desfăşura cu participarea  profesorilor si academicienilor din Serbia  şi România.Cu această ocazie va fi si o expozitie a Abecedarelor în limba sîrbă și va fi prezentată editie fototip a Primului Abecedar  în limba sârbă.În încheiere va avea loc un concert  de muzică clasică cu Prima  Orchestra simfonică ”Gvardija” din Pozarevac, care aniversează 200 de ani de la înființare.

 24.11.2018-ora 19.00 –Sala Festivă Centru Cultural U.S.R.- Seara muzicii corale  cuprinde un concert de muzica sacră şi laică cu participarea Corului Mixt al Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timisoara si invitații din Serbia Corul”Car Konstantin i Carica Jelena”

27.11. 2018.ora 19.00 –Sala Festivă Centru Cultural U.S.R.- proiecția filmului ”Razbojnici Banata/Războinicii Banatului” cu traducere în limba română

29 .11. 2018.ora 19.00 –Sala Multifuncțională Centru Cultural U.S.R. – Sezătoare urbană ” Cultura contemporană Sârbă la Timișoara”. Este o seară dedicată tinerilor

Intrarea este liberă la  toate evenimentele.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*