Utile

Aşa faci cea mai bună zacuscă de vinete

Aşa faci cea mai bună zacuscă de vinete

Zacusca de vinete este excelentă, presupune puţină muncă, deși, la prima vedere, procesul pare destul de complicat. Nimic nu se compară însă cu satisfacţia lucrului bine făcut, unde mai pui să este şi foarte gustoasă. Zacusca de vinete poate fi făcută şi pe parcursul mai multor zile, în funcţie de timpul pe care îl aveţi la dispoziţie.

Aveţi nevoie de 3 kilograme de vinete coapte, curăţate şi scurse bine. Ca să fie mai gustoase, cu miros uşor de fum, le faceţi pe tablă sau grătar dar merg bine şi făcute în cuptor. Singura diferenţă este că vor fi mai închise la culoare, dar amestecate în zacuscă nu se vede. Să nu uitaţi să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor. Riscaţi să aveţi foarte mult de curăţat după. Mai sunt necesare 2 kilograme de ardei ori gogoşari copţi şi curăţaţi după ce au fost copţi la grătar.

Alte ingrediente necesare: ceapă albă – 2 kg, bulion de roşii – 3 litri, ulei de floarea soarelui – 500 ml şi sare – 3 linguri sau după gust.

Înainte să vă apucaţi efectiv de amestecarea ingredientelor pentru zacusca de vinete, puteţi să vă împărţiţi munca pe mai multe zile. Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche, sau cuptor), le curățați, le scurgeti bine și dacă nu le faceți în 1-2 zile le congelați. La fel și ardeii cu gogoșarii – copți, presărat sare, lăsat sub capac și curățați bine de piele și semințe. Le congelați la fel dacă nu preparați zacusca în 1 – 2 zile. Apoi din bulionul de roșii preparat pentru iarnă, lăsați la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacuscă. Dacă nu faceți bulion treceți prin mașina de tocat sau robot vreo 3 kg roșii și le folosiți în zacuscă. După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic. Apoi cam după 15 minute adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele,ardeii și le lăsați să se calească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion, scrie voceatransilvaniei.ro.

Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreo 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să va frigeti la mână, mai ales când amestecați. Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine. Este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și zacusca este densă. Turnați zacusca de vinete așa fierbinte în borcanele curate și uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade. Aveți grijă să nu le umpleți prea tare, lăsați cam 1 cm liber de la gura borcanului. Le înfiletați bine cu capace de metal şi le puneți așa fierbinți în cuptor fierbinte preîncălzit la 150 de grade. Le lăsaţi acolo cam 30 – 40 de minute. Opriți cuptorul după acest timp, deschideți ușa și lăsați așa să se răcească borcanele complet, eventual peste noapte.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*