Medicul primar de chirurgie cardiovasculară Lucian Dorobanțu atrage atenția cu privire la câteva aspecte pe care mulți bolnavi de inimă le neglijează.
Dr. Lucian Dorobanțu spune că bolile de inimă sunt principala cauză a mortalității la nivel mondial! Din păcate, foarte mulți pacienți neglijează bolile de inimă, dar nu numai. Un mare pericol stă și în autodiagnosticarea pe care mulți o practică, ajungând la medic când este, uneori, prea târziu.
Mult mai mulți pacienți ar putea fi salvați dacă și-ar lua simptomele în serios și s-ar prezenta la medic. Boala nu trece de la sine, cu cât este mai devreme depistată, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari.
Cum prevenim bolile de inimă
Cei mai periculoși factori care pot declanșa bolile de inimă sunt:
Fumatul
Diabetul
Hipertensiunea arterială
Obezitatea
Stilul de viață este vital, când vine vorba de bolile grave, de aceea este foarte important să conștientizăm din timp care sunt greșelile pe care le comitem poate zi de zi.
Domnul dr. Lucian Dorobanțu ne-a spus că nu există un top al gravității bolilor de inimă, toate sunt grave în egală măsură, fiindcă afectează motorul organismului nostru. Toate bolile au potențial periculos, avertizează medicul.
De aceea, dacă respirăm greu sau avem tensiune mare, este nevoie să ne prezentăm la medic. Chiar durerile de cap sau de stomac pot ascunde o boală de inimă. Nu neglijați aceste semne și nu le tratați cu superficialitate.
O durere prelungită în piept, pe o suprafață mare, care ține mai mult de 5 – 10 minute trebuie să ne alarmeze și este indicat să chemăm salvarea.
Durerile în piept sau oboseala accentuată sunt semne de alarmă, nu trebuie să intrăm în panică, dar sunt simptome care trebuie verificate cu medicul nostru. De asemenea, lipsa rezistenței, gâfâiala rapidă după cel mai mic efort, durerea de picioare și lipsa forței, și acestea sunt semnale îngrijorătoare care trebuie verificate de specialist.
Pașii pe care trebuie să îi facem dacă aceste simptome apar sunt medicul de familie și apoi specialistul, nicidecum autotratarea sau consultație medicală cu farmacistul.
Momentul în care ajungi la medic contează foarte mult, o operație amânată crește riscurile.
Sursa: doctorulzilei.ro