Sănătate

Operaţie în premieră naţională la Spitalul Judeţean din Timişoara

Operaţie în premieră naţională la Spitalul Judeţean din Timişoara

În cursul zilei de 25 iulie, prof. dr. Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, împreună cu medici radiologi intervenționiști, a efectuat cu succes o procedură endovasculară în premieră națională: trombaspirație venoasă iliofemurală, urmată de stentare. Intervenția endovasculară a avut scopul de a debloca o venă importantă din abdomenul unui tânăr, în vârstă de 19 ani, student al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

În urma unui traumatism inghinal stâng, suferit de tânăr în cursul unui joc de fotbal, acesta s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, cu creșterea semnificativă în volum a piciorului stâng, absența pulsului și tulburări de sensibilitate și motilitate. Pacientul a fost internat de urgență în Clinica de Chirurgie Vasculară cu diagnosticul de Phlegmasia coerulea dolens, cea mai gravă formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior.

Având în vedere gravitatea extremă a bolii, faptul că blocarea circulaţiei venoase a produs şi oprirea circulţiei arteriale, cu risc semnificativ de amputație majoră, medicii au optat pentru aspirația pe cale endovasculară, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redând astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stâng. Procedura, finalizată cu montarea unui stent, destinat special pentru sistemul venos, a fost încununată de succes. Până la recuperarea completă, pacientul va mai urma câteva proceduri, însă acest tip de intervenție, realizat pentru prima dată în România, a oferit acestui tânăr şansa unui tratament echivalent cu cele europene şi evitarea producerii unui handicap major. Materialele necesare intervenţiei au fost achiziţionate din fondurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ,,Pius Brînzeu.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*