Sănătate

Operaţie extrem de dificilă, realizată cu succes la Institutul de Cardiologie din Timișoara

Operaţie extrem de dificilă, realizată cu succes la Institutul de Cardiologie din Timișoara
Adora Beauty

Marţi a avut loc pentru prima dată la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara implantarea unei Valve Cardiace Aortice Percutan (TAVI), la unui pacient în vârstă de 80 de ani, diagnosticat cu stenoză valvulară aortică severă, boală coronariană trivasculară, cu implantare de stenturi (în 2012, 2016 și 2018). Pacientul avea multipli factori de risc: diabet zaharat tip II, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic vechi, hipertensiune arterială, adenom de prostată operat.

Procedura constă în implantarea unei valve cardiace aortice, speciale, pe calea arterei femurale, fără deschiderea  toracelui și oprirea cordului. Această procedură a fost introdusă în ultimii ani în arsenalul terapeutic cardiologic internațional și este indicată la pacienții în vârstă, cu risc crescut la o operație clasică, prin sternotomie și oprirea cordului, cu ajutorul pompei cord- plămân.

Astfel de proceduri au fost făcute și în alte Centre de Cardiologie din țară: București, Târgu Mureș, Iași, Cluj, cu rezultate bune. În Centrele din Europa, procedura a devenit rutină, în practica medicală cardiologică.

Intervenția fost efectuată cu succes de către o echipă complexă de chirurgi cardiaci, medici anesteziști, cardiologi intervenţionişti, echocardiografişti și personal medical special: prof. dr. Markus Linz (Germania), prof. dr. Marian Gașpar, chirurg cardiovascular, conf. dr. Cristian Mornoş, dr. Daniel Nica, dr. Mădălin Munteanu, dr. Ani Mornoş, asistenta șefă Livia Gheţa.

Costul unei astfel de proceduri este foarte mare, de 25.000 de euro, dar este acoperit de către Ministerul Sănătății prin Programele Naționale specifice, repartizate la Centrele de Cardiologie, care au competență necesară pentru implantarea acestor valve.

 

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*