Cultură

Ansamblul Profesionist Banatul celebrează România 100 printr-un spectacol în premieră

Ansamblul Profesionist Banatul celebrează România 100 printr-un spectacol în premieră
Adora Beauty

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș vă invită, joi, 14 iunie, de la ora 19 la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara la un spectacol reprezentativ în care zona Banatului își exprimă frumusețea și bogăția.

Orchestra, coordonată de dirijorul Sebastian Roșca va interpreta cântece din toate zonele etnofolclorice ale României, sărbătorind astfel centenarul prin intermediul folclorului muzical, reprezentat de cântece celebre cum ar fi: Barbu Lăutaru, hora spicatto, sârba de concert și jocuri de doi. Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul va acompania tinerii interpreți: Roxana Berinde (zona Bihorului), Bogdan Cioranu (Sibiu), Narcisa Băleanu (Mehedinți) și Ioan Alexandrescu (Banat).

Invitații speciali sunt: Mihaela Petrovici, Stana Stepanescu și Laura Lavric.

Corpul de balet al Ansamblului Profesionist Banatul, coordonat de maeștri coregrafi: Brândușa și Nicolae Stănescu celebrează România 100 prin intermediul dansurilor tradiționale în care regăsim repere ale identității culturale românești sintetizate în mișcările dansatorilor. Zona Banatului va fi reprezentată printr-un tablou coregrafic intitulat: ”salbele” care va face o trecere din zona Banatului de Câmpie, reprezentat de ”sorocul” din Seceani în zona Banatului de Munte cu ”jocul salbelor” de la Ciuchici, ”ardeleana” lui Ioane din Cornereva și brâuri de pe Valea Bistrei: ”brâul Mărganilor”, ”paica” și ”jocuri de doi”. Maeștri coregrafi Nicolae și Brândușa Stănescu au pregătit o suită de 12 jocuri oltenești cum ar fi: ”alunelul”, ”rustemul”, ”mereuțu fetelor” și ”galaonul”, o suită de dansuri din Făgăraș și o suită de dansuri din zona Bihorului, reprezentată coregrafic prin jocurile ”pe picior”, ”polcă” și ”mănunțelul”.

Invitațiile se găsesc la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, str. E. Ungureanu nr. 1  (Piaţa Libertăţii).

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*