Social

O bucată din moaștele Sf. Anton de Padova, purtată în biserici din vestul României

O bucată din moaștele Sf. Anton de Padova, purtată în biserici din vestul României

O relicvă a Sfântului Anton de Padova, unul dintre cei mai populari și iubiți sfinți, va ajunge în mai multe biserici din Timișoara, Lugoj și Arad. Deși este vorba despre biserici romano-catolice și greco-catolice, Sf. Anton este venerat de toate confesiunile, astfel că toți credincioșii sunt așteptați să se reculeagă în fața relicvei.

Sfântul Anton de Padova este considerat protector al nativilor americani, al săracilor, al femeilor însărcinate, al călătorilor, al înfometaților, al pescarilor, al obiectelor pierdute sau furate. Este, fără doar și poate, unul dintre cei mai iubiți sfinți.

O relicvă a Sf. Anton pornește în pelerinaj în bisericile din vestul țării, pentru a fi venerată în mai multe lăcașuri de cult romano-catolice sau greco-catolice, atât în județul Arad, cât și în Timiș și Caraș-Severin.

Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului va avea loc luni, 7 mai, la Arad, în biserica greco-catolică „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”.

Marți, 8 mai, relicva ajunge la Timișoara și va fi primită la ora 8.30 la biserica romano-catolică „Millennium” din Fabric. Se va ține Litania Sf. Anton, iar relicva va fi expusă spre cinstire, în biserică, până la ora 18, când începe Sf. Liturghie solemnă. Apoi, până în 9 mai dimineața, biserica le va fi deschisă credincioșilor, care vor putea cinsti bucățica din moaștele Sf. Anton.

Miercuri, 9 mai, pelerinajul va continua la Lugoj, în catedrala greco-catolică „Pogorârea Spiritului Sfânt” și la Reșița, în biserica romano-catolică „Maria Zăpezii”. Relicva va fi primită la 16.30, iar de la 19 are loc Sf. Liturghie solemnă. Apoi, biserică va rămâne deschisă peste noapte, urmând ca dimineață pelerinajul să continue spre Doman, în biserica greco-catolică „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.

Tot în 10 mai, relicva va fi purtată la Caransebeş, la biserica romano-catolică „Neprihănita Zămislire a Maicii Domnului”, la ora 15. Sfânta Liturghie solemnă începe la 18. După, biserica va rămâne deschisă până seara târziu, cât vor fi credincioși.

Pelerinajul face parte dintr-o acțiune națională, care se va încheia pe 13 iunie, chiar de ziua Sf. Anton de Padova, fiind organizat de Provincia Franciscană „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România.

Cine a fost Sf. Anton de Padova

Sfântul Anton de Padova sau Sfântul Anton de Lisabona a fost un preot catolic portughez și un călugăr al Ordinului Franciscan. A fost canonizat la 13 mai 1232, iar la 16 ianuarie 1946 a fost proclamat Doctor al Bisericii.

Sfântul Anton s-a născut pe 15 august 1195, în Lisabona, primind la botez numele Ferdinand. La 15 ani a mers la mănăstirea Coimbra, unde a citit zi de zi Sfânta Scriptură, astfel încât Papa Grigore al IX-lea l-a numit „Chivotul Testamentului”, fiind sigur că, dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, tânărul ar fi scris-o din memorie.

Cu toată împotrivirea profesorilor şi a familiei, Ferdinand cere şi primeşte haina franciscană, schimbându-şi numele în Anton. Se alătură unui grup de misionari care mergea spre Maroc şi, fericit, pune piciorul pe pământul Africii. Aici însă, boala de care suferea, hidropizie, începe să-l chinuie foarte tare, astfel că șeful grupului de misionari îi porunceşte să se întoarcă în Portugalia. O furtună violentă îndreaptă corabia spre Sicilia şi fratele Anton este primit în mănăstirea franciscană din Messina. Ajunge apoi la o mănăstire din provincia Romagna, unde petrece mult timp în reculegere şi rugăciune.

Locul de plecare al expediţiilor sale este oraşul Padova, lângă care avea o locuinţă răcoroasă, între ramurile mari ale unui nuc. Pe 13 iunie 1231, Anton se afla la mănăstirea Camposanpietro și, simţindu-se foarte rău, a cerut să fie adus în Padova. La numai un kilometru de oraș, Anton a închis ochii pentru totdeauna. El a fost sanctificat un an mai târziu. În 1946, Papa Pius al XII-lea l-a declarat pe Sfântul Anton de Padova învăţător al Bisericii, cu titlul de „Doctor Evangelicus”.

Sursa: libertatea.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*