Cultură

FOTO. O expoziție deosebită de costume tradiționale românești, la Muzeului Satului Bănățean

FOTO. O expoziție deosebită de costume tradiționale românești, la Muzeului Satului Bănățean

Astăzi la ora 12.00 a fost vernisată expoziția Patrimoniu etnografic, a treia din cadrul proiectului Colecții și colecționari din România.

Expoziția cuprinde ansambluri vestimentare tradiționale (28 de piese) din colecția Laurei Diaconu din diferite zone etnografice din țară: Ținutul Pădurenilor, Țara Lăpușului, Țara Năsăudului, Timiș, Arad, Maramureș, Mehedinți, Gorj, Dolj și Argeș. Deși de profesie este avocat în cadrul Baroului Constanța, Laura Diaconu a făcut primi pași pe drumul anevoios al colecționarului în urmă cu câțiva ani, când s-a îndrăgostit de o ie românească, înțelegând că valoarea portului tradițional poate îngenunchia orice modă trecătoare. Cu timpul, această dragoste s-a transformat într-o pasiune copleșitoare pentru portul românesc, ajungând astăzi să dețină o colecție cu totul deosebită, încropită cu multă acribie și cu documentare temeinică.

Metaforic vorbind, astăzi s-a revărsat Marea Neagră în Bega, având în vedere că piesele au parcurs lungul drum de la Constanța până în pusta bănățeană. Este o expoziție cu o compoziție etnografică foarte diversificată, parcă au fost astăzi cu noi toți românii din toate colțurile țării, exact cum îi șade bine unui an de centenar. S-a vorbit cu drag și cu pasiune, liber, degajat, iar informațiile au satisfăcut toate curiozitățile în domeniu”, a subliniat în deschidere, managerul Dan Radosav.

Colecția Laurei Diaconu cuprinde porturi tradiționale din toată țara, arătând cu mândrie diversitatea etnografică și este un bun promotor al identității naționale și un ambasador al tradiților românești”, a declarat muzeograful Marius Matei, coordonatorul evenimentului.

Programul de vizitare a expoziției este 10.00 – 18.00 de marți până sâmbătă și duminica 12.00 – 20.00, în intervalul 17 aprilie – 07 mai 2018.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*