Cultură

Poveste, pe scena Teatrului Maghiar din Timișoara. Spectacolul ”Crăiasa zăpezii” va avea premiera în aprilie

Poveste, pe scena Teatrului Maghiar din Timișoara. Spectacolul ”Crăiasa zăpezii” va avea premiera în aprilie
Adora Beauty

Secția de păpuși a Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara lucreză din greu la o nouă premieră, programată pentru dara de 15 aprilie 2018. Este vorba despre un spectacol pentru copii și adolescenți regizat de Traian Savinescu, bazat pe povestea ”Crăiasa Zăpezii” de Hans Christian Andersen.

Repetițiile pentru viitoarea premieră a Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara au început de câteva zile și se desfășoară în Sala Studio. Aici se pregătește ”Crăiasa Zăpezii”, un spectacol conceput pentru copii și adolescenți în regia lui Traian Savinescu (foto). Echipa de creație este completată de scenografa Carmencita Brojboiu și compozitorul Cári Tibor, ambii laureați UNITER. Dramaturgia este semnată de Péter Tasnádi-Sáhy, light-designul de Erőss László, iar coregrafia de Andreea Novac.

După frații Grimm, probabil cel mai cunoscut povestitor pentru copii este danezul Hans Christian Andersen, ale cărui povești au fost prelucrate de nenumărate ori nu doar pe ecran, ci și pe scena lumii. Cele șapte capitole din ”Crăiasa Zăpezii” ne fac cunoștință cu peisaje îndepărtate și personaje ciudate, multe animale neobișnuite, totul pentru a reuni doi prieteni despărțiți de Crăiasă. Andersen redă o poveste despre inițiere, pornind de la ideea de căutare și călătorie, dar și despre dragostea față de semeni, un mesaj puternic și necesar pentru generațiile de copii care sunt la primele întâlniri cu teatrul.

În viziunea lui Savinescu, textul va fi adaptat în cheie modernă și umoristică, pentru a fi mai dinamic din punct de vedere vizual și muzical, adaptat publicului tânăr de teatru care este tot mai pretențios. Au fost introduse multe personaje care întruchipează animale vorbitoare. Adaptarea scenică a povestirii lui Andersen îi are ca personaje pe Gerda și Edgar și vorbește despre onestitate, prietenie adevărată, credință în frumusețea și bunătatea lumii. Folosindu-se atât de păpuși-marionete, cât și de proiecții, muzică live și dans, spectacolul poate fi potrivit pentru copii de la 7 la 14 ani.

Din distribuție vor face parte: Júlia Eszter Szilasi, Szilárd Lukács, Richárd Vass, Csongor Mihály, Enikő Éder, Emilia B. Borbély, Rita Lőrincz, Emese Simó, Mónika Tar, Attila Kiss, Csaba András Molnos, Attila Balázs și Bence Molnár.

Traian Savinescu este compozitor, scriitor, regizor, fost director și director artistic al Teatrului de Păpuși Puck din Cluj-Napoca. A colaborat cu multe teatre din țară, fiind interesat mai ales de spectacole muzicale pentru copii, inclusiv opera adaptată pentru copii și spectacole de animație.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*