Social

Timişorenii pot vedea o expoziţie de icoane la Muzeul Catedralei Mitropolitane

Timişorenii pot vedea o expoziţie de icoane la Muzeul Catedralei Mitropolitane

Sâmbătă, a avut loc vernisajul expoziției de icoane bizantine și pe sticlă „Lumina Florilor de Paști” la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, Școala Gimnazială Sfântul Antim Ivireanul, alături de Primăria Timișoara și Atelierul de pictură bizantină Buna Vestire. Frumusețea acestei expoziții constă în faptul că sunt promovate atât icoane realizate pe parcursul unui an de zile de către elevii școlii și grădiniței ortodoxe, ai Atelierului de pictură, ai școlilor partenere, cât și cele 45 de icoanele pe sticlă premiate în cadrul Atelierului-concurs Icoana, Poartă spre Rai, organizat de școala ortodoxă la sfârșitul lunii ianuarie 2018 la care au participat 198 de elevi de la 24 de școli din județul Timiș.

Acestei expoziții, care iată a ajuns la cea de-a patra ediție, i s-au alăturat Liceul W. Shakespeare, Liceul Teoretic ”N. Lenau”, Liceul Teoretic Gătaia, respectiv Școala Gimnazială Birda și Sânandrei.

Astfel, expoziția reunește peste 150 de icoane și poate fi vizitată până pe 24 aprilie.

Programul evenimentului de sâmbătă a cuprins câteva momente artistice deosebite susținute de elevii clasei a III-a a Școlii Gimnaziale Sfântul Antim Ivireanul sub îndrumarea doamnei profesor Mariana Mera, de poetul Sandu Chiu, de doamna prof. de Canto Marinela Chircă de la CNA Ion Vidu și nu în ultimul rând de un grup coral al ASCOR Timișoara.

Gazda evenimentului, consilierul eparhial preotul Zaharia Pereș a invitat-o pe Codruța Măgureanu de la Biroul de Organizare Evenimente a Primăriei Municipiului Timișoarei, pe Ioana Popescu-director de promovare a Școlii Sfântul Antim Ivireanul, apoi pe Claudiu Răducu, respectiv pe criticul de artă lect.univ.dr. Gabriel Kelemen să spună câteva cuvinte despre rolul icoanei și despre expoziție. De menționat este și prezența marelui scriitor Ion Marin Almăjan a cărui discurs a fost apreciativ la adresa tinerilor iconari și interpreți, fiind încrezător în viitorul creștin al neamului românesc.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*