Administrație

Investiții în valoare de 13 milioane euro, în Giroc și Chișoda

Investiții în valoare de 13 milioane euro, în Giroc și Chișoda

Primăria Giroc are unul dintre cele mai mari bugete locale din județul Timiș, dar mai mic decât cel din anul trecut cu aproape 5 milioane lei. Potrivit edilului Ionel Iosif Toma, motivul acestei diminuări este revoluția fiscală care a afectat toate administrațiile locale.

Cu toate acestea, autoritățile au depus proiecte și au obținut finanțări din fonduri europene.“Foarte multe unități administrative, prin consiliile locale s-au preocupat să majoreze taxele și impozitele. Acest lucru nu a convenit de fiecare data cetățenilor. Noi ne-am gândit că aceste majorări ar putea fi compensate printr-o intensificare și printr-un personal competent care să recupereze aceste restanțe și care să constituie o formă la bugetul local. Am mers pe ideea accesării mai multor proiecte conferite de UE, dar și prin programele naționale. Anul trecut, și mai avem încă de accesat câteva proiecte, sumele sunt consistente, de aproximativ 13 milioane euro. Aceste proiecte sunt semnate, la unele au intrat banii de avans. Sigur, sunt multe etape de urmat. Dar multe din ele vor fi implementate de anul acesta”, a precizat primarul Ionel Iosif Toma.

Primăria Giroc are alocați bani pentru realizarea mai multor obiective necesare ca urmare a dezvoltării rezidențiale, inclusiv din punct de vedere al populației din cele două localități componente, Giroc și Chișoda. Astfel, aici se vor construi câte o nouă creșă. Proiectele sunt în valoare de 605.971 euro, respectiv 506.584 euro. “Un factor și o investiție importantă pentru bugetul local, cu bani exclusiv de la bugetul local este construirea unor săli de clase. Numărul elevilor crește de la an la an. Toate sunt strâns legate cu creșterea populației. Acest lucru ne și îngrijorează pentru că nu putem să ținem pasul cu dezvoltatorii. Este un cartier mare al municipiului Timișoara, dar acest lucru aduce și obligații. O să fie nevoie de mai multe școli, grădinițe, creșe, lăcașe de cult pentru că sunt destul de micuțe. E adevărat că este o biserică în construcție, cu peste 1000 mp, dar și locația 30 mii de oameni…. Ar trebui să fie trei asemenea biserici. Eu militez pentru acest lucru și cred că majoritatea celor din Giroc își doresc acest lucru. Pe lângă aceste lăcașe de cult foarte important este construirea unei Case de Cultură, cu o capacitate consistentă, măcar 1500 locuri de scaune pe sală. Mă gândesc la Ruga Giroceană și Ruga Chișozeană. Aici se adună câteva mii de oameni”, adaugă edilul.

Un alt proiect important este cel de Realizare infrastructură rutieră de interes local pe Submăsura 7.2. Are o valoare de peste 2 milioane euro. Mai este unul de 1.700.000 euro pentru Extindere de apă și canalizare, iar un altul în valoare de 1.356.000 euro pentru Reabilitarea și modernizarea clădirii școlii din Chișoda.“Aici va fi o anvelopare termică. Pentru ca să putem păstra căldura în interior și totodată o să modificăm în această zonă toate sistemele care cedează căldură- caloriferele – se vor face rețele în pardoseală. Acest lucru este revoluționar, nu prea întâlnit în multe țări din Europa. Însă copiii vor avea un confort deosebit și acest lucru ne îndreptățeste, ne încurajează că și în această școală copiii vor rămâne și nu se vor transfera la școlile din Timișoara. Sunt profesori foarte buni la cele două școli”.

O investiție de 1.728.858 euro vizează extinderea unor rețele edilitare în zonele Calea Martirilor și Calea Urseni. Un alt obiectiv finanțat din bani europeni îl va constitui modernizarea drumului de exploatație în lungime de patru kilometri, de după calea ferată, care face legătura din Giroc cu Calea Șagului. Primarul Ionel Toma spune că porțiunea care urmează să fie asfaltată va ajunge la drumul spre CET, respectiv în curba acestuia.

Poiectul “Reabilitarea și modernizarea clădirii școlii generale Iosif Ciorogariu” în localitatea Chișoda în vederea creșterii eficienției energetice a clădirii, este în valoare de 1.356.000 euro. “Pe partea aceasta a proiectelor naționale și europene se reflectă preocuparea Consiliului Local pentru dezvoltarea comunității. Cel mai mare proiect este de 5 milioane euro și se referă la reabilitarea unor pavilioane din fostele unități de învățâmânt. Ceea ce avem, nu mai putem construi decât pe partea veche a școlii. Eventual, peste să încoporăm această veche clădire într-una mai nouă, să mai dăm câteva săli pentru copii. E o suprafață de 2 hectare, se pot construi aceste spații, se pot pune în valoare în jur de 30 de săli de clase până la 60 mp, cu laboratoare, cu o sală de sport, internat, cantină și singurul pavilion unde o să fie cabinetele de limba română, matematică. O să vorbim în viitor de cabinet, nu o să mai fie un singur profesor, ci patru-cinci profesori de matematică, patru-cinci profesori de română, etc.Preocuparea noastră e tenace și foarte exactă pentru dezvoltarea învățământului, pentru că investiind în copii sunt absolut convins că facem cea mai bună investiție în comunitatea noastră. În toamnă sălile trebuie să fie gata. Este o locație mai aproape de școala cea veche, care nu mai are spațiul respectiv. Până în toamnă trebuie să punem patru săli, iar apoi încă patru până terminăm partea aceea. La liceu, de la anul vom avea două clase paralele. Gradul de obținere a Bacalaureatului a depășit 82%.  Pe copii nu poți să îi lași într-o clădire insalubră, unde umblă șoareci sau mai știu eu ce. Totul trebuie să fie la cea mai înaltă cotă. Cea mai mare cheltuială de la bugetul local este către școală”, a adăugat Ionel Iosif Toma, primarul localității Giroc.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*