Social

Tradiţii şi superstiţii de Mucenici! Obiceiurile pe care trebuie să le respecți în această zi

Tradiţii şi superstiţii de Mucenici! Obiceiurile pe care trebuie să le respecți în această zi
Adora Beauty

Biserica îi sărbătorește astăzi pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia au fost soldaţi români, uciși pentru credinţa lor.

Gospodinele împart în această zi „mucenici”, ca ofrande aduse pentru sacrificiul celor 40 de ostași creștini din Sevastia. Mucenicii se prepară sub forma unor colăcei copţi în cuptor, în formă de opt și sunt unși cu miere sau cu sirop de zahăr, apoi sunt asezonați cu nucă măcinată. În Banat, colacii se dau de pomană în cinstea sfinților, spre a aduce omului ploi și belșug de roade.

Se spune că în această zi poarta Cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat.

Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius.

În anul 320, aflând despre credința lor, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. Guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac. Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici ortodoxe.

Sărbătoarea mucenicilor marchează începutul anului agrar, considerat un hotar între iarnă şi vară, între zilele reci specifice babei Dochia şi vremea călduroasă din zilele Moşilor.

În ziua Sfinţilor Mucenici se face prognoza vremii până la sfârşitul anului. Astfel, se spune că, dacă plouă în această zi, va ploua şi în ziua de Paşti. Dacă tună în timpul zilei se spune că va urma o vară în care recoltele vor fi foarte bune. În schimb, dacă în ajun este vreme rece şi îngheaţă pământul, iarna va dura până la Sfântul Gheorghe.

De Sfinţii 40 de Mucenici se beau 40 de pahare cu vin

Prăznuirea celor 40 de mucenici este sărbătoarea preferată a bărbaţilor pentru că se beau 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de mucenici. Tradiţia spune că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul. Dacă cineva nu putea să bea toate cele 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin. Numărul paharelor de vin băute corespunde cu numărul Sfinţilor Mucenici din Sevastia, care poartă diferite nume, în funcţie de zona – Moşi, Sfinţi, Sfinţişori sau Măcinici.

Iată care sunt cei 40 de mucenici după numele lor: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*