Social

Centru de telealarmare pentru bolnavii de Alzheimer

Centru de telealarmare pentru bolnavii de Alzheimer

Timișoara va avea în curând un Centru de telealarmare. Anunțul a fost făcut de către Rodica Cojan, șefa Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Timișoara.

Astfel, vor fi achiziționate 700 de brățări pentru bătrânii bolnavi de Alzheimer sau cei care nu au asigurată în familie o asistență continuă.“Este vorba despre un centru care va avea în permanență sub lupă bâtrănii care sunt suferinzi, dacă de exemplu merg la alimentară și nu mai știu pe unde să se întoarcă sau pur și simplu, cad, sunt bolnavi, etc.”, spune Rodica Cojan, director general al Direcției de Asistența Socială din cadrul Primăriei Timișoara.

Practic brățara respectivă va atenționa într-o centrală care va fi asigurată în permanență 24/24 ore aparatul de specialitate și o ambulanță socio-medicală se va deplasa la fața locului și va prelua cazul din punct de vedere medical și social.“Pentru acest proiect avem promisiunea unui parteneriat foarte clar cu Spitalul Municipal și cu UPU Timișoara”, a mai spus Rodica Cojan.

Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament.

Reamintim, în prezent Centrul de zi pentru persoane aflate în dificultate, administrat de Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară, furnizează servicii sociale de zi, fără cazare, pentru locuitorii oraşului. Categoriile de beneficiari cărora li se adresează serviciul sunt: persoane diagnosticate cu boala Alzheimer, persoane diagnosticate cu boala Parkinson, persoane care se recuperează după ce au suferit un accident vascular cerebral, persoane cu dizabilităţi. Activităţile derulate în centru sunt: consiliere socială, psihologică şi medicală, kinetoterapie, ergoterapie, meloterapie, atelier de pictură, activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber. Spaţiul este generos şi fiecare tip de activitate se desfăşoară în încăperi special amenajate. Personalul de specialitate este format din medic, asistent social, psiholog, kinetoterapeut, ergoterapeut.

 

(Foto: arhivă)


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*