Social

Amenzi de aproape 3 milioane lei pentru munca la negru în anul 2017

Amenzi de aproape 3 milioane lei pentru munca la negru în anul 2017

Sute de angajatori au fost luați în vizor de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, ca urmare a reclamațiilor depuse la adresa lor. Verificările s-au făcut pe mai multe direcții, însă cele mai mari sancțiuni au fost date de Serviciul Control Relații de Muncă.

În ultima perioadă Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a acționat în vederea conștientizării angajatorilor de a respecta legislația muncii, în mod deosebit Ordonanța 53 din 4 august, în ceea ce privește înăsprirea amenzilor întrucât munca la negru a devenit indicator macroeconomic.

În 2017 au fost realizate 4.862 de controale atât în domeniul Securității Sănătății în Muncă, cât și domeniul relațiilor de muncă. Astfel, au fost depistați oameni care lucrau fără forme legale de angajare, în număr de 156, până la sfârșitul lunii noiembrie 2017. Desigur că și luna decembrie aduce completări.

În ceea ce privesc sancțiunile aplicate, în total până în noiembrie 2017 sunt 4.402 sancțiuni, iar valoarea amenzilor este de 2 milioane 691 mii lei. Sesizări înregistrate până în prezent sunt 1380. “O situație cu totul neplăcută ce o avem la nivel de inspectorat este că am avut foarte multe accidente mortale. În prezent avem 21 de accidente mortale.Total accidente de muncă, adică evenimente transmise spre ITM sunt 305, din care 285 sunt cu incapacitate temporară de muncă, adică trei zile spitalizare sau concediu medical. E o creștere față de anii precedenți, mai ales la cele mortale, de aceea am realizat foarte multe întâlniri în mod deosebit cu firmele de construcții pentru că cele mai multe accidente le avem în acest domeniu”, transmite Pavel Kașai, șeful ITM Timiș.  

Județul Timiș se confruntă în continuare cu o adevărată criză de forță de muncă. “O situație care a continuat în 2017 a fost de plecare a multor lucrători de pe piață muncii a județului Timiș, 12 mii de lucrători ies din evidență sistemului informatic. Avem un studio făcut că 4-5000 trec de la o firma la altă, dar 6-7000 pleacă în străînătate sau rămân acasă și nu mai intră pe piață muncii a județului nostru. Am avut un vârf în luna septembrie, practic au încetat contractele de muncă la 17.279, și am reușit la aducem din alte județe din țară 16 000 să acoperim acest deficit de forță de muncă. Acesta amenzi sunt contestate, avem 88 de dosare pe rolul instanței judecătorești. Ele sunt peste 300 pe rol, pentru că sunt și 2 ani de zile cât ne judecăm cu o anumită firmă care a fost amendată și contestă această amendă”, a explicat directorul Inspectortatului Teritorial de Muncă Timiș, Pavel Kașai.

În prezent, în Timiș, peste 25.000 de firme își desfăşoară activitatea, în care lucrează aproximativ 250.000 de oameni.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*