Social

Medicul Dorel Săndesc este Cetăţean de Onoare al municipiului Orăștie

Medicul Dorel Săndesc este Cetăţean de Onoare al municipiului Orăștie

În ședința Consiliului Local al municipiului Orăștie de joi, 21 decembrie, a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Orăștie, jurnalistului Nistorescu Cornel care prin realizările sale deosebite pe plan jurnalistic, a făcut cunoscut numele Orăștiei atât în țară cât și în străinătate și profesorului doctor Săndesc Dorel care prin realizările sale deosebite pe plan medical și științific a făcut cunoscut numele Orăștiei în țară și străinătate.

Titlul de cetățean de onoare al municipiului Orăștie reprezintă cea mai înaltă distincție civică acordată de către consiliul local.

Prof. Dr. Dorel Săndesc este unul dintre medicii care iubeşte ştiinţa medicală din tot sufletul, care se jertfeşte pentru pacienţii săi şi care pentru discipolii săi este un adevărat învăţător.

„Stresul, dificultăţile, provocarea sunt motive de a nu face ATI, pentru unii. Iar pentru alţii, tot atâtea de a face. Sunt oameni atraşi de dorinţa de a face ceva concret, de a avea rezultate clare, evidente, iar la noi rezultatele sunt majore: scapă sau nu scapă.”

„Poetul e donator de sânge la spitalul cuvintelor”, scria Lucian Blaga. Prin extensie, jurnalistul Cornel Nistorescu e unul dintre donatorii de sânge la spitalul cuvintelor.

Cornel Nistorescu are toate calităţile unui jurnalist în adevăratul sens al cuvântului, nemaipunând la socoteală performanţa sa de a scrie aproape zilnic un editorial de-a lungul atâtor ani.

„Ne aflăm în fața unui personaj care pare a fi rezultat dintr-o încrucișare între Caragiale și un soldat. Gata să traducă în limbaj de pamfletar sau de tavernă orice problemă națională. Dar are în permanentă «cuvintele la el». ”

Dorel Săndesc

Prof.  Dr.  Dorel  Săndesc   s-a născut la 13 iulie 1959 în Orăștie. Școala primară o face în comuna natală, Orăștioara de Sus, iar între anii 1974 -1978 definitivează cursurile preuniversitare la Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăștie.

Urmează studiile universitare la UMF „luliu Haţieganu” Cluj-Napoca între anii 1979 – 1985 unde se formează ca medic sub influenta marilor personalități ale medicinii clujene din acea perioadă. încă din timpul studenției i s-a prezis o carieră strălucitoare.

În 1985, după absolvirea facultății, revine pe meleagurile natale ca medic stagiar la Spitalul Județean Deva, până în 1988. între 1988-1989 lucrează ca medic de medicină generală la Dispensarul Medical Chiochiş din județul Bistrița-Năsăud, iar între anii 1989-1990 lucrează ca medic șef la Dispensarul Comunal Geoagiu. Urmează apoi secundariatul în specialitatea ATI unde se formează ca și medic anestezist sub îndrumarea unor mari personalități ale terapiei intensive românești.

În 1994 devine medic specialist ATI la Spitalul Județean Timișoara, iar în 1999 devine medic primar. A urmat toate treptele carierei universitare :

1996 – 2002 – asistent universitar;

2002 – 2003 – șef lucrări;

2003 – 2007 – conferențiar universitar

2007 – prezent – profesor universitar la U.M.F. „Victor Babeș” Timișoara, disciplina ATI.

Din anul 2002 până în prezent este Șeful Clinicii ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenta Timișoara. Tot din anul 2002 este Doctor în Științe Medicale, specialitatea ATI, prin Ordinul Ministrului învățământului.

Din martie 2014 până în martie 2016 a ocupat funcția de Ministru Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, iar din martie 2016 a fost ales Prorector la UMF ’„Victor Babeș”, Timișoara. Din 2008 este Președintele Comisiei Naționale de ATI din cadrul Ministerului Sănătății. în 2012 a fost ales prin vot secret, Directorul Departamentului X, Clinica Chirurgie II UMF Timișoara.

Sursa: zhd.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*