Sănătate

Timișorenii se pot testa gratuit de Hepatita C

Timișorenii se pot testa gratuit de Hepatita C

Testarea gratuită pentru Hepatita C, realizată pe baza unei probe de salivă, este acum disponibilă în mai multe centre din țară, printre care și la Timișoara.

Astfel, cei care doresc să facă testul gratuit de Hepatita C, pot merge la Farmacia Catena, din Piața Badea Cârțan nr. 7. Campania de testare gratuită a infecției cu virusul C este derulată la nivel național de Alianța Pacienților cu Afecțiuni Cronice, împreună cu Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, prin susținerea Bioclinica. Peste 50 mii de pacienți vor putea beneficia de teste gratuite de depistare a Hepatitei C.

Deși campania este derulată de o lună, niciun pacient nu s-a prezentat la farmacia unde are loc testarea gratuită, potrivit reprezentanților acesteia.

Probabil timișorenii nu au știut de campanie, nu au fost suficient de informați. Da, trebuia mai mult mediatizată, în așa fel încât oamenii să afle”.

La rândul său, medicul Virgil Musta atrage atenția asupra acestei boli cronice, care aparent nu dă niciun simptom.

Se știe că virusul C dă forme clinice inaparente, fără simptomatologie. În plus, boala nediagnosticată și netratată poate evolua spre ciroză hepatică și cancer hepatic. Și la noi în spital a fost o acțiune în care medicii și asistentele au putut să își facă aceastaă testare gratuit”, a transmis medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumofiziologie Victor Babeș.

Mare atenție, însă! Cu aproximativ o oră înainte de testare este interzis să: mâncați; consumați alcool sau băuturi carbogazoase (doar apă plată); mestecați gumă, fumați; vă spălați pe dinți; luați medicamente care ar putea afecta compoziția microbiologică din cavitatea bucală.

Testele se realizează doar în centre specializate, clinici sau farmacii, de către personal medical. Testele nu pot fi achiziționate în scopuri personale și nu pot fi realizate acasă de către pacienți. Rezultatul se află în aproximativ 20 de minute de la prelevarea probei.

Potrivit ultimelor statistici, peste 650.000 de români suferă de infecţie cu virusul C hepatitic, dintre care doar puţin peste 40.000 se tratează, adică mai puţin de 10%. Există însă alte câteva mii de persoane care trăiesc cu virusul şi nu urmează niciun fel de tratament.

3 Comentarii

  1. ce va mai plangeti atata…ca nu s-a prezentat nimeni ? este normal sa nu vedeti pacientii daca nu va prezentati !!! chiar azi am trecut pe la farmacia catena unde trebuia sa veniti si mi s-a spus ca de o luna va asteapta ….nu a venit nimeni sa faca aceasta testare gratuita pentru Hepatita C.

  2. Istrat Valentin

    La farmacia mentionata nu se testeaza nimic si farmacistele nu stiu nimic ,am fost astazi( 24.11.2017 ) ! Asa ca ….minciuna

  3. Trebuie urmati nu stiu cati pasi… si abia dupa daca ai suficient noroc beneficiezi de gratuitatea de care vorbesc. In concluzie… in ritmul asta nu reusesti sa faci nici o testare !!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*