Sănătate

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer transmite o scrisoare deschisă către Guvern

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer transmite o scrisoare deschisă către Guvern
Adora Beauty

În contextul în care luna noiembrie este luna de conștientizare la nivel mondial cu privire la cancerul pulmonar, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a transmis astăzi o scrisoare deschisă către premierul României, Mihai Tudose și către  Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa. Astfel, solicită de urgență finanțarea acestui program de tratament cu imunoterapie la nivelul cerut de toată comunitatea medicală și de pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic, singura șansă de supraviețuire pentru acești pacienți.

În România, cancerul pulmonar ocupă primul loc, atât ca număr de cazuri noi, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă și în rândul femeilor, situându-se pe locul 4 după cancerul de sân, de col uterin și colorectal – peste 10.000 de români pierd lupta cu această boală, în fiecare an.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenția că mortalitatea ridicată este cauzată de diagnosticarea tardivă şi de lipsa de acces la terapii inovatoare, consecinţe ale unui sistem de sănătate incapabil să ţină pasul cu medicina modernă şi, la rândul lui, victima unor politici economice învechite, lipsite de  viziune pe termen lung.

Pacienții diagnosticați cu cancerul pulmonar în stadiu metastatic sunt tratați, în prezent, cu chimioterapie, tratament care consumă resursele sistemului și care le prelungește viața cu numai câteva zile, în condițiile în care toate ghidurile terapeutice moderne și toate recomandările Comisiei Naționale de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății recomandă imunoterapia ca tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic.

Această terapie este disponibilă și în România, însă din motive ce nu pot fi calificate, pacienții primesc în continuare chimioterapie.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*