Administrație

Pasajul Solventul, următorul pe lista Primăriei Timișoara! De unde speră Robu să obțină banii necesari

Pasajul Solventul, următorul pe lista Primăriei Timișoara! De unde speră Robu să obțină banii necesari

Primăria Timișoara pregătește intens o nouă lucrare de mare anvergură în ceea ce privește infrastructura rutieră a capitalei Banatului – pasajul subteran din zona Solventul, un pasaj care va fi destinat traficului rutier, tramvaielor, dar și pietonilor și bicicliștilor.

Instituția a anunțat, prin vocea primarului Nicolae Robu, că intenționează să demareze cât mai curând posibil lucrările la viitorul pasaj din zona Solventul, o lucrare extrem de complexă și de grea, însă, deocamdată s-a împotmolit în legislație și este nevoie de interveniția Guvernului României. “Nu avem proprietate asupra terenului, dar sper să se rezolve într-o lună, două, toate problemele. Avem nevoie de Guvernul României pentru rezolvare, pentru că proprietarii terenului de la Solventul nu ne pot ceda terenul, deși vor asta, pentru că în documente apare ca fiind cu clădiri, clădiri care nu există. Radierea se poate face prin ANAF, cu aprobarea Ministerului Finanțelor. Demersurile s-au început. Noi, ca Primărie, avem de constatat la fața locului inexistența acelor clădiri, în rest nu prea avem ce face…”, a explicat primarul Timișoarei.

Conform proiectului, Calea Bogdăneștilor se prelungește pe sub calea ferată de după Gara de Nord, pe unde va fi dusă inclusiv linia de tramvai, pasajul fiind unul de mari dimensiuni, pentru că va trebui să traverseze pe sub nouă linii de cale ferată. ”La ora actuală pasajul Popa Șapcă este cel mai lat, însă cel de la Solventul va fi cel mai lat, pentru că vom avea trei benzi pe sens și trotuare cu piste de biciclete. Benzile de la mijlocul carosabilului vor avea pe ele liniile de tramvai, iar la ieșire, pe strada Gării, va fi amenajat un sens giratoriu. Acesta va avea o ieșire înspre Gara de Nord, unde va merge și linia de tramvai, o ieșire spre viitorul nou pod peste Bega din zona Solventul, și încă o ieșire care va fi utila atunci când se va face un nou drum care va duce spre sud-vest a orașului”, a mai detaliat liberalul care conduce administrația locală din urbea de pe Bega.

Cum costurile unui astfel de pasaj ar putea pune ”pe butuci” bugetul local, sau ar putea întârzia foarte mult executarea lui, municipalitatea speră să obțină fonduri de la Uniunea Europeană pentru a-l putea construi, acest proiect fiind cap de listă în ceea ce privește infrastructura rutieră. ”La Solventul încercăm să obținem fonduri europene. Este pe lista de priorități în ierarhia întocmită de Autoritatea Urbană, cu care lucrăm acum conform noilor reglementări. Sigur că ne consultăm, dar decizia este luată de Autoritatea Urbană. Pasajul este mai scump decât celelalte. Nu știu să vă spun ce costuri va avea, având numai niște cifre estimative, dar vom ști mai multe când vom avea finalizat studiul de fezabilitate”, a conchis Nicolae Robu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*