Politic

Senatorul Nicu Fălcoi, soluții pentru problemele Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil

Senatorul Nicu Fălcoi, soluții pentru problemele Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil
Adora Beauty

La inițiativa senatorului USR de Timiș Nicu Fălcoi, secretar al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României, a avut loc miercuri, 4 octombrie, o audiere în cadrul Comisiei de apărare a comisarului-șef Leonard Florin Medrega de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Audierea a avut ca scop dezbaterea problemelor semnalate membrilor Comisiei de apărare de senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi în urma vizitei efectuate la finalul lunii august la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil din Timișoara, în competența teritorială a căruia se află județele Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Obiectivul discuțiilor a constat în identificarea de soluții punctuale pentru unele dintre disfuncționalitățile constatate.

Întrucât printre factorii care generează dificultăți în munca echipei de la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil din Timișoara se numără criza de personal (centrul funcționând în prezent cu doar 2/3 din totalul personalului prevăzut),  comisarul-șef Leonard Florin Medrega s-a angajat că, până în luna ianuarie 2018, deficitul înregistrat în prezent va fi diminuat cu 1/4, prin angajarea de personal care să contribuie la o mai bună desfășurare a activităților din cadrul centrului.

Reprezentantul Inspectoratului General pentru Imigrări a informat și că vor fi demarate în curând, cu finanțare din fonduri europene, lucrările de realizare a unui nou spațiu în care își va desfășura activitatea Centrul de Tranzit în Regim de Urgență, care funcționează în baza acordului semnat în 2008 între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație. Spațiul deținut în prezent de Centrul de Tranzit în Regim de Urgență va reveni Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil, fiind suplimentată astfel capacitatea acestuia cu 200 de locuri.

Pe fondul carențelor semnalate în ce privește dotarea tehnică a centrului și a disfuncționalităților cauzate de subdimensionarea rețelei IT în raport cu volumul activității desfășurate, reprezentantul Inspectoratului General pentru Imigrări s-a angajat că va fi suplimentată rețeaua IT cu 18 calculatoare și vor fi puse la dispoziția centrului încă 10 imprimante și 3 scannere.

În ce privește situația precară a parcului de mașini din dotarea centrului (al căror grad de uzură este foarte ridicat, având o vechime de peste 15 ani), reprezentantul Inspectoratului General pentru Imigrări a informat că au fost demarate deja procedurile de suplimentare a parcului auto cu un microbuz cu o capacitate de 8+1 locuri și un autoturism.“La finalul lunii august, când am efectuat vizita la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil din Timișoara, am promis că, imediat după reluarea activității Parlamentului, le  voi semnala colegilor mei din Comisia de apărare situațiile critice sesizate și vom căuta împreună să găsim soluții. Ceea ce am reușit să facem este un prim pas, constând în rezolvarea punctuală a câtorva probleme. Vestea bună în ce privește discuția de ieri este că am reușit să avem o abordare constructivă, la finalul căreia am obținut un set de angajamente ferme. Nu este deloc puțin. Mai ales că, în contextul discuțiilor intens vehiculate în ultima perioadă referitoare la integrarea țării noastre în spațiul Schengen trebuie să privim cu și mai mare atenție înspre aspectele legate de funcționarea acestor centre destinate refugiaților, fiindcă o astfel de decizie  înseamnă și o serie de obligații și responsabilități pe care România va trebui să și le asume”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi, secretarul Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României.

 

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*