Sănătate

Semnal de alarmă: Sistemul medical de urgenţă va fi resuscitat sau nu va mai fi deloc!

Semnal de alarmă: Sistemul medical de urgenţă va fi resuscitat sau nu va mai fi deloc!

Protestele declanşate în aceste zile de către salariaţii Serviciilor Judeţene de Ambulanţă nu reprezintă decât vârful iceberg-ului nemulţumirilor şi neajunsurilor care macină de ani buni sistemul medical de urgenţă, este de părere deputatul Găvrilă Ghilea.

Deputatul liberal Găvrilă Ghilea susține că reprezentanţii salariaţilor au susţinut că, în loc să contribuie la îmbunătăţirea nivelului de salarizare, impunerea arbitrară prin hotărâre de Guvern a unui aşa numit Regulament de sporuri va avea un efect advers prin preconizatele diminuări de venituri ale unor categorii de personal din cadrul serviciilor de ambulanţă.

”În acest context, sindicaliştii au reclamat iminenta pierdere a tichetelor de masă, dar şi discriminarea personalului sanitar auxiliar şi a personalului angajat în raport cu cadrele medico-sanitare, prin reducerea sporurilor de până la 50% pentru condiţii deosebite de muncă. Nu în ultimul rând, deficitul de personal şi starea deplorabilă a parcului de autoutilitare sanitare fac aproape imposbilă desfăşurarea activităţii serviciilor judeţene de ambulanţă”, susține Găvrilă Ghilea.

Duputatul a dat exemplu tocmai din județul pe care îl reprezintă în Parlamentul României. ”Emblematică pentru această degringoladă sistemică este şi situaţia dezastruoasă a parcului auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Oradea, care coordonează acțiunea de dispecerat pentru aproximativ 60 de autospeciale medicale de urgenţă. Mai mult de două treimi dintre acestea îndeplinesc normele de casare, având depăşită durata de exploatare şi reprezentând un real pericol atât pentru viaţa pacienţilor pe care îi transportă cât şi pentru cea a echipajul de medici şi paramedici care se deplasează la intervenţii. Este inacceptabil ca, la nivelul judeţului Bihor, ultimele autospeciale medicale să fie achiziţionate în urmă cu 10 ani, iar în condiţiile în care acestea parcurg cumulat anual aproape 3 milioane de kilometri, nici nu-i de mirare că rulajul majorităţii dintre ele depăşeşte constant 600.000 kilometri, ridicându-se, în unele cazuri, chiar şi la 800.000 kilometri”, a explicat Ghilea.

Dar situaţia din judeţul Bihor nu este una singulară, fiind sesizate probleme similare şi la pacurile auto din subordinea Serviciilor de ambulanţă din Bucureşti, Cluj, Iaşi, dar nu numai. Nici județul Timiș nu excelează la acest capitol, 70% dintre maşinile de intervenţie au depăşit 500.000 de kilometri şi ar trebui înlocuite. În total, în cadrul Serviciului de Ambulanță funcționează 74 de mașini, dintre care 20 sunt ieșite din uz.

”Sub guvernarea „autopsierilor” de la PSD, sistemul medical de urgenţă a intrat în moarte clinică, iar fără o grabnică resuscitare, acesta riscă să nu mai fie deloc”, a conchis deputalul PNL.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*