Turism

Închisoarea Alcatraz, unde a fost reţinut faimosul Al Capone, atrage anual peste 1 milion de turiști

Închisoarea Alcatraz, unde a fost reţinut faimosul Al Capone, atrage anual peste 1 milion de turiști

Cândva era considerată cea mai sigură şi mai dură închisoare americană, locul în care erau închişi cei mai de temut infractori, printre care şi Al Capone. Alcatraz a găzduit personalul închisorii, împreună cu familiile şi infractori foarte periculoşi sau deţinuţi care provocau probleme constant în alte penitenciare, timp de 29 de ani.

Acum, Alcatraz atrage anual peste un milion de turişti, care vin să viziteze această insulă izolată din Golful San Francisco. În acest an s-au împlinit 53 de ani de la data în care autorităţile americane au hotărât închiderea închisorii Alcatraz. Costurile de operare ale “Stâncii” erau mult mai ridicate decât cele ale închisorilor obişnuite, respectiv de 10 dolari de deţinut pe zi în comparaţie cu doar 3 dolari de deţinut pe zi la alte penitenciare. În plus, apa de mare erodase grav numeroase dintre clădirile de pe insulă, iar cetăţenii militau din ce în ce mai des pentru închiderea închisorii din cauza efectelor negative pe care le aveau asupra mediului deversările făcute în golf din canalizarea penitenciarului cu aproape 250 de deţinuţi.

În cei 29 de ani de operare ai penitenciarului Alcatraz, pretindeau oficialii instituţiei, niciun prizonier nu a evadat cu succes. 36 de condamnaţi au fost implicaţi în 14 tentative de evadare, doi bărbaţi încercând să fugă chiar de două ori. Dintre aceştia, 23 au fost prinşi, şase împuşcaţi mortal în timpul evadării, în timp ce trei s-au pierdut înotând pe mare şi nu au mai fost găsiţi niciodată, FBI-ul bănuind că sunt morţi.Totuşi, la 11 iunie 1962, Frank Morris, John Anglin şi Clarence Anglin au dus la îndeplinire cu succes una dintre cele mai elaborate şi complexe evadări întreprinse vreodată. Morris şi fraţii Anglin s-au căţărat în culoarele de aerisire printr-un şemineu şi au reuşit să ajungă pe acoperişul clădirii. Cei trei au coborât apoi pe exteriorul acesteia, şi-au croit drum până la bărcile din cauciuc andocate în apropiere şi a început să vâslească. În dimineaţa următoare, poliţia i-a căutat fără succes.

Pe insula Alcatraz a fost construit iniţial un far, apoi o fortăreaţă, care a fost transformată în 1868 în închisoare militară. Insula este alcătuită din gresie, având lungimea de 500 m, o înălțime de 41 m, cu o suprafață de 85.000 m².

Între anii 1933-1963, aici a funcţionat un penitenciar, iar din noiembrie 1972 complexul a fost transformat în obiectiv turistic. Se spune că inchisoarea Alcatraz este unul din cele mai bântuite locuri din SUA. Anual, peste un milion de turiști îi trec pragul, fiind atrași de povestea înspăimântătoare.

(Sursa: Descoperă.ro)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*