Social

Zeci de cerșetori și oameni ai străzii, adunați de pe străzile orașului în ultima săptămână

Zeci de cerșetori și oameni ai străzii, adunați de pe străzile orașului în ultima săptămână

Ca urmare a constatărilor din teren, dar și ca urmare a sesizărilor primite de la timişoreni, polițiștii locali continuă să acționeze permanent pentru identificarea, preluarea din stradă și predarea la centrele sociale a persoanelor care apelează la mila publică sau fac parte din categoria persoanelor fără adăpost.

Astfel, în ultima săptămână, polițiștii locali au depistat 37 de persoane în zone precum str. C. Brediceanu/H. Coandă, Calea Șagului, Parcul Petofi Sandor, Gara de Nord, Piața Libertății, str. V. Lucaci, Calea Sever Bocu, C. Martirilor/Mareșal Ctin Prezan, Piața Victoriei, C. Aradului/Miresei, str. Fructelor, Piața 700, Bdul Dâmbovița.

O parte dintre cei depistați și-au făcut un obicei din a sta în stațiile mijloacelor de transport în comun, cum sunt cele din zona Dâmbovița, Piața 700 și Gara de Nord. De fiecare dată, polițiștii locali iau măsurile legale de preluare din stradă, majoritatea dintre cei depistați fiind aduși de mai multe ori la sediul Poliției Locale pentru introducerea în baza de date, după care au fost predați centrului social de pe str. Telegrafului.

Spre exemplu, cetățenii au sesizat că în mod frecvent că o femeie doarme în stația RATT Dâmbovița, de fiecare dată aceasta fiind preluată de polițiștii locali și dusă pe str. Telegrafului unde beneficiază de servicii sociale. Cu toate acestea, de fiecare dată femeia se întoarce în același loc.

Din punct de vedere legal, conform Legii 155/2010 a poliției locale, agenţii acționează pentru identificarea cerșetorilor, a copiilor lipsiți de supravegherea și ocrotirea părinților sau a reprezentanților legali, a persoanelor fără adăpost și procedează la încredințarea acestora serviciului public de asistență socială în vederea soluționării problemelor acestora, în condițiile legii.

Nici Poliția Locală, nici serviciile sociale nu au bază legală pentru a-i obliga să stea în centre, pentru a nu mai fi întâlniți pe stradă. Cu toate acestea, se acționează permanent pentru preluarea persoanelor care creează disconfort celorlalți cetățeni, recomandând permanent timișorenilor să nu le ofere bani deoarece în acest fel îi mențin în stradă și chiar îi determină și pe alții să vină în Timișoara.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*