Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş se află și în acest an pe primul loc în ţară ca număr al activităţilor derulate în prima parte a anului. Bilanţul a fost făcut pe semestrul I din 2017. Astfel, instituția și-a continuat și în acest an activitatea de facilitator de creștere economică, competitivitate și inovare, derulând un complex program de instruire a firmelor cu privire la reglementările europene și naționale din diverse sectoare de activitate.
“Bilanțul primelor șase luni este de bun augur, adică toate evenimentele pe care le-am avut și organizat au fost pentru mediul de afaceri. Am încheiat primul semestru cu două evenimente în premieră, spun aici despre <<Soluții despre criza forței de munca în sistemul cameral>> și un al doilea, <<Firmele cu capital italian față în față cu instutuțiile statului>>. Tot în acest semestru, am organizat întâlnire cu ambasadori (12 la număr), iar după fiecare întâlnire a rezultat o agendă de lucru, o misiune economică, un parteneriat de afaceri, o expoziție. În semestrul al doilea al 2017 avem evenimente organizate după agendă de lucru pe care am avut-o cu corpul diplomatic acredidat în România și camerele bilaterale”, a transmis directorul general al CCIAT, Florica Chiriță.
Peste 100 de firme italiene din județul Timiș au avut posibilitatea de a sta față în față cu principalii actori din administraţia publică locală și de a pune acestora diverse întrebări. Au fost prezentate motive și oportunități pentru a face afaceri în Județul Timiș, serviciile suport oferite de CCIAT și CCIpR cât și stimulentele și facilitățile oferite investitorilor de către administrația publică locală. În cadrul evenimentului, CCIAT și CCIpR au semnat un Acord de Colaborare care marchează la Timișoara o nouă premieră pentru România. Au avut prezentări partenerii evenimentului: UniCredit Bank, Intesa Sanpaolo Bank,Veneto.
CCIAT a derulat un amplu program de informare şi instruire a firmelor cu privire la reglementări europene și naţionale, în parteneriat cu instituțiile semnatare ale Cartei Parteneriatului Regional pentru crearea Biroului Unic al CCIAT: 7 seminarii, peste 600 de firme participante.
20 iunie 2017: Biroul Unic al CCIAT și-a reluat activitatea
După o pauză de 6 luni în care s-au făcut demersuri pe lângă entitățile de resort privind extinderea portofoliului de servicii oferite (demersuri încă în derulare), Biroul Unic a reînceput activitatea la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, în fiecare zi de marți, în intervalul orar 9.00-12.00. BIROUL UNIC este o entitate fără personalitate juridică, interfață între comunitatea de afaceri și instituțiile statului, creată cu scopul de a oferi antreprenorilor consultanță și informații, într-un singur loc.
Alte evenimente de informare a mediului de afaceri: 4 acțiuni, 180 participanți
30 martie 2017: Dosarul prețurilor de transfer, aspecte teoretice și practice.
Oportunități de finanțare nerambursabilă – Rödl & Partner România.
11 mai 2017: Sesiune de marketing digital – Agenția de marketing Online Hub.
18 mai 2017: Masă rotundă pe tema turismului transfrontalier România-Serbia – Organizația Turistică a Vojvodinei, Camera de Comerț și Industrie Vojvodina.
28 iunie 2017: Noile reglementări referitoare la protectia datelor personale. Regulamentul privind Protecția Generală a Datelor – Biroul de avocați Galu&Partners.
CCIAT a promovat internaţionalizarea firmelor și afacerilor, prin:
Misiuni economice: 8 misiuni economice sectoriale, 55 firme participante
Convenții de colaborare interinstituționale încheiate
- CCIAT – Camera de Comerț și Industrie Italiană pentru România, 29 martie 2017, Timișoara / CRAFT – în cadrul evenimentului „Firmele italiene întâlnesc instituțiile statului”
- CCIAT – Camera de Comerț și Industrie Vojvodina 20 aprilie 2017, Timișoara / sediul CCIAT
- CCIAT – Camera de Comerț Britanico-Română (BRCC) 20 aprilie 2017, Timișoara / sediul BRCC – cu prilejul deschiderii oficiale a Biroului Regional Timișoara al BRCC
- CCIAT – Camera de Comerț și Industrie Bulgaria-România 20 aprilie 2017 (semnare on-line).
CCIAT a promovat dezvoltarea economică durabilă și inteligentă în cadrul entităţilor în care este membru fondator şi / sau membru. CCIAT a sprijinit iniţiativele antreprenoriale pentru crearea şi dezvoltarea de noi firme, prin servicii oferite de: Biroul Asistență Societăți Comerciale -1880 certificate de origine pentru export (creștere peste 120% vs 2016), 135 firme au beneficiat de consultanță și intermedieri înfiinţări societăţi comerciale; Centrul Zonal de Standardizare (105 standarde vândute); Centrul Regional pentru Promovarea Protecției Proprietății Industriale, 27 firme au primit consultanţă şi asistenţă pentru completarea cererilor de protecţie a mărcii; participare la conferința europeană PATLIB, Munchen, 2-5 mai 2017.
CCIAT a organizat o gamă largă de cursuri de formare profesională: 34 cursuri, din care 26 cursuri acreditate ANC și 8 cursuri neacreditate; 346 cursanți, din care 58 persoane provenite de la firme membre CCIAT care au beneficiat de 10% reducere. Cursuri acreditate ANC: Auditor în domeniul Calității (2 serii), Responsabil de Mediu (3 serii), Arhivar (1 serie), Manager Proiect (2 serii), Expert Accesare Fonduri Structurale (2 serii), Inspector/Referent ResurseUmane (2 serii), Formator (2 serii), Expert Achiziții Publice (3serii), Contabil (1 serie), Agent Imobiliar (1 serie), Competențe Antteprenoriale (1 serie), 20 Specialist în Managementul Deșeurilor (3 serii), Inspector în domeniul Sănătății și Securității în Muncă (1 serie), Consilier de orientare privind cariera (1 serie), Manager Resurse Umane (1 serie). Cursuri neacreditate: Prim Ajutor (1 serie), Instruire Lege 98/2016 și normele de aplicare (2 serii), INTRASTAT (1 serie), Utilizare S.E.A.P. (2 serii), Control Intern Managerial (1 serie). Cursuri de succes: Expert achiziții publice, Specialist în Managementul Deșeurilor, Responsabil Mediu.