Cultură

Ansamblul „Cununiţa” şi Fanfara din Bănia păstrează tradiţia din străbuni. FOTO

Ansamblul „Cununiţa” şi Fanfara din Bănia păstrează tradiţia din străbuni. FOTO

Într-o lume în care kitsch-ul şi imitaţia sunt la ele acasă, cei care păstrează tradiţiile autentice din moşi strămoşi sunt tot mai greu de găsit. Pe Valea Almăjului, însă, în comuna Bănia din judeţul Caraş-Severin, se păstrează cu sfinţenie portul, dansul şi obiceiurile străvechi.

Ansamblul folcloric „Cununiţa” a luat fiinţă în urmă cu 17 ani, la iniţiativa coregrafului Nicolae Borozan. Deşi la nivel rural ansamblurile nu prea beneficiază de susţinere financiară din partea primăriilor, activitatea este posibilă datorită dăruirii celor implicaţi.

Am participat la multe spectacole, festivaluri, chiar şi peste Prut. Ne este destul de greu. Primăria ne ajută doar cu transportul şi ne pune la dispoziţie sala pentru repetiţie. În rest, părinţii se implică foarte mult, mamele au învăţat să coase, astfel că avem două rânduri de costume. La sat sunt tot mai puţini copii, dar tradiţia este flacăra care mai pâlpâie veghind la integritatea neamului, după cum spunea profesorul de istorie de la noi din sat”, ne-a declarat coregraful Nicolae Borozan.

În ansamblul „Cununiţa” îşi desfăşoară activitatea 20 de perechi de dansatori, iar din 2006, an de an, acestea urcă pe scenă la Festivalul Inimilor. Cel mai mic membru al ansamblului este Robert Borozan. La 13 ani, el spune că este pasionat atât de fotbal cât şi de dansuri populare.

Tot în comuna Bănia, îşi desfăşoară activitatea şi o renumită fanfară. Aceasta a fost înfiinţată în 1922 şi a luat parte la evenimente istorice, precum inaugurarea liniei ferate Reşiţa-Caransebeş şi la primirea în Bozovici a Regelui Carol al II-lea şi a fiului său, Mihai I.

Ion Ţîncu, în vârstă acum de 70 de ani, face parte din fanfară de mic copil, călcând astfel pe urmele tatălui său. Fanfara are 16 membri activi.

Copii pleacă la şcoli şi nu se mai întorc la fanfară. Deşi toate satele pe pe Valea Almăjului au avut fanfară, la ora actuală se mai menţine fanfara de la Bănia şi cea de la Lăpuşnicu Mare”, ne-a spus Ion Ţîncu, care a fost primar al comunei Bănia din 2000 până în 2008.

Componenţa actuală a formaţiei este următoarea: Bălan Pavel (pădurar), Bălan Valeriu (inginer silvic), Pirtea Dănilă (profesor), Şuşară Adrian (elev), Şuşară Cosmin (elev), Puia Nicolae (şofer), Şuşară Călin (inginer), Ţîncu Ion (pensionar, fost primar), Căpăţână Nicolae (pensionar, fost poliţist), Bălan Gheorghe (contabil), Golâmba Carol (contabil), Gruescu Ilie (elev), Drăgilă Dumitru (şofer), Brebu Adrian (elev), Ghimbir Ionuţ (şofer) şi Bălan Mitru (elev).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*