Social

Situaţia accidentelor de muncă înregistrate la I.T.M.Timiş în primele șase luni ale anului 2017

Situaţia accidentelor de muncă înregistrate la I.T.M.Timiş în primele șase luni ale anului 2017

Aproximativ şapte mii de oameni mor, zilnic, în accidente de muncă. Cei mai expuşi sunt aceia care lucrează în construcţii și la asfaltarea străzilor. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în fiecare an, peste 2,3 milioane de oameni își pierd viața la locul de muncă.

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș trag din nou un semnal de alarmă pentru conștientizarea angajatorilor în privința accidentelor de muncă, având în vedere că în județ au fost înregistrate în ultima perioadă multe accidente mortale. “Ne preocupă în această perioadă acele ședințe de comitet SSM în toate firmele din Timiș. Vrem să prevenim accidentele de muncă. Desigur în aceste ședințe SSM discutăm și de echipamentul de protecție pe care trebuie să-l folosească. Foarte multă lume ne semnalează, chiar și presa. Nu sunt luate toate măsurile de securitate, privind căderi de la înălțime. Și pe această latură insistăm foarte mult, să discute modul în care folosesc echipamente de protecție. Ni se comunică data când țin aceste ședințe, participă toți inspectorii de muncă și ne raportează apoi analiza și măsurile pe care le-au luat în această ședință trimestrială pentru prevenirea accidentelor de muncă”, a transmis  Pavel Kașai, inspector – sef I.T.M Timiș.

Astfel se dorește respectarea legislației muncii, a normelor de securitate și sănătate în muncă și de a pune în aplicare tot ceea ce înseamnă echipamentele de protecție în vederea eliminării accidentelor de muncă. Potrivit reprezentanților ITM, in total au avut loc 16 accidente, dintre care multe mortale.“Antrenăm întregul efectiv de inspectori de muncă și toate serviciile externe să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea producerea accidentelor de muncă. În prezent avem 16 accidente de muncă, dintre care foarte multe sunt mortale”, a mai precizat Pavel Kașai.

Inspectorii au verificat firmele din județ și au descoperit sute de oameni care munceau la negru, dar și societăți care nu au asigurat măsurile de protecţie pentru angajaţi în zilele călduroase.“Ne confruntăm cu o situație foarte grea, cu lipsa forței de muncă în județul Timiș. Este o fluctuație mare de personal, practic pentru construcții aducem forță de muncă din alte județe (Maramureș și Bistrita-Năsăud), ceea ce dă peste cap foarte multe probleme legate de angajare, realizarea protecției muncii înainte de angajare în momentul transmiterii REVISAL el să fie instruit și să înceapă practic activitatea. Foarte mulți pleacă de la o firmă la alta și se produc perturbații în acest domeniu”, a explicat Pavel Kașai, inspector-șef ITM Timiș.

La rândul său, Francisc Szas, inspector-șef Serviciul Securitatea și Sănătatea în Muncă subliniază că “sunt foarte multe accidente care sunt înafara muncii, patologice, accidente de circulație unde noi nu putem interveni. Nu avem nicio pârghie. Eventual dispunem la unitățile din județ să facă o instruire privind modul rutier și se mai repetă aceste instruiri ca omul să înțeleagă. La ora actuală cred că mai mult de o treime din accidentele mortale și grave sunt accidente de circulație. Încă o treime sunt aceste accidente, decese patologice care survin în timpul serviciului. Se întâmplă în special în serviciile de pază, unde sunt foști militari, polițiști și s-au reangajat în aceste servicii dar au probleme de sănătate. Și reprezentanții Medicinei Muncii ar trebui să fie mai atenți când fac acel control medical la angajare”.

Potrivit conducerii I.T.M, verificările în prima jumătate a anului 2017 s-au efectuat 768 controale pe mai multe direcții. Astfel, numărul sancțiunilor efectuate a fost de 1.645, iar al amenzilor – 58. În plus, au fost aplicate 1587 avertismente.

Evenimente comunicate la I.T.M Timiș au fost 260, din care: 16 evenimente mortale,  5 evenimente de circulatie si traseu, 8 evenimente de moarte patologica, 3 “accidente de muncă”, 3 evenimente urmate de invaliditate,  un eveniment suferit de un cetățean străin, 240 evenimente urmate de incapacitate temporară de muncă și care se află în cercetare la I.T.M Timiș.

În prezent, în Timiș, peste 25.000 de firme își desfăşoară activitatea, în care lucrează aproximativ 250.000 de oameni.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*