Politic

Alina Gorghiu, mesaj pentru Liviu Dragnea pe tema relocării, la București, a Agenției Europene pentru Medicamente

Alina Gorghiu, mesaj pentru Liviu Dragnea pe tema relocării, la București, a Agenției Europene pentru Medicamente
Adora Beauty

Senatorul Alina Gorghiu îi solicită președintelui PSD Liviu Dragnea explicații și soluții în demersul relocării, la București, a Agenției Europene pentru Medicamente. Reamintim, în urmă cu câteva săptămâni Guvernul anunța că a aprobat măsurile necesare pentru depunerea candidaturii României în vederea relocării, la București, a Agenției Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente, organism descentralizat al UE, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, reprezintă o oportunitate pentru România, în contextul în care țara noastră nu găzduiește, în acest moment, sediul unei agenții europene.

Atragerea unui sediu de agenție a UE în țara noastră ar contribui la creșterea prestigiului României ca stat membru și a vizibilității în cadrul instituțiilor europene.“Îi cer o explicație publică pe acest subiect și un răspuns la următoarea întrebare:<< în ce măsură puteți să concretizați acest proiect de relocare a acestei Agenții în România și care sunt șansele reale de finalizare a proiectelor?>>”, a transmis Alina Gorghiu.

Actul normativ aprobat prevede că, în situația câștigării de către România a procesului de relocare, contractul de închiriere se negociază și se încheie între instituția/agenția UE și proprietarul imobilului.

În contextul notificării de către Marea Britanie a intenției de ieșire din Uniunea Europeană, agențiile europene care își au în prezent sediul în Marea Britanie/Londra, respectiv Autoritatea Bancară Europeană și Agenția Europeană pentru Medicamente, trebuie relocate.

Până în prezent, 20 de state membre UE au prezentat oferte de găzduire a agențiilor  – 10 state pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente, 2 state pentru relocarea Autorității Bancare Europene și 8 state pentru relocarea ambelor agenții. România, Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia se numără printre statele care nu găzduiesc în acest moment sediul unei agenții europene.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*