Sănătate

Mâncați în exces? Cauza ar putea fi conexiunile cerebrale

Mâncați în exces? Cauza ar putea fi conexiunile cerebrale

Un nou studiu bazat pe scanarea creierului sugereaza ca persoanele ale caror conexiuni cerebrale reactioneaza foarte slab la mancare ar putea in cele din urma, sa compenseze mancand mai mult, crescand astfel si riscul de obezitate.

Noul studiu a scos la iveala si dovezi ale unei diferente de sex in ceea ce priveste maniera in care femeile si barbatii proceseaza experienta mancatului. Creierul femeilor pare predispus sa reactioneze mai emotional in ceea ce priveste experienta mancatului, in timp ce barbatii se concentreaza pe modul in care mancarea le satisface simturile. Acest ultim studiu a analizat scanarile creierului a 86 de femei si barbati sanatosi pentru „a identifica rolul creierului in patopsihologia obezitatii” a explicat aceasta. Echipa de cercetare a incercat in special sa monitorizeze cum influenteaza mancatul activitatea dopaminei, un neurotransmitator, asa-numita substanta chimica „ a recompensei”, esentiala in ceea ce priveste modul in care creierul reactioneaza la satietate (mancatul) si privare de mancare (foamea).

Initial s-a constatat ca datorita „activitatii dopaminei mai putin reactive” femeile si barbatii par mai putin sensibili la mancare si prin urmare, „mai predispusi sa recurga la mancare pentru a compensa acest deficit” a spus Gupta. Persoanele care inregistreaza un raspuns relativ slab la mancat tind sa manance mai mult.

Potrivit Gupta, femeile si barbatii au conexiuni cerebrale diferite legate de raspunsurile la mancat. Se pare ca in cazul femeilor exista o legatura neurologica considerabila intre mancare si acea parte a creierului care proceseaza emotiile, a precizat Gupta. Posibile dovezi ale acestei legaturi au fost identificate in randul femeilor obeze, participante la studiu. In cazul femeilor respective s-a remarcat ca exista o tendinta spre un raspuns relativ slab la mancare in acele parti ale creierului care regleaza emotiile. Aceasta dinamica nu a aparut si in cazul barbatilor obezi. In schimb, creierul barbatilor pare mai predispus sa asocieze mancatul cu acea parte a creierului dedicata mirosului, temperaturii sau gustului. Iar barbatii obezi tind sa aiba un raspuns destul de energic la mancare in acele parti ale creierului asociate cu reglarea simturilor. Aceasta dinamica nu a aparut si in cazul femeilor obeze.

Lona Sandon, directoarea programului departamentului de nutritie clinica din cadrul Centrului Medical Southwestern al Universitatii Texas din Dallas, a precizat ca din experienta sa, femeile sunt mai inclinate sa vorbeasca despre poftele si tulburarile alimentare, precum mancatul in exces. In plus, femeile „sunt mult mai predispuse sa vorbeasca despre faptul ca apeleaza la mancare cand sunt intr-o anumita dispozitie, in special la alimente bogate in zahar sau grasimi” a adaugat ea.

Specialistii recomanda miscarea. Mai multe studii au aratat ca miscarea este benefica pentru persoanele cu depresie. Sportul are efecte pozitive si in ceea ce priveste pofta de mancare.

(Sursa: New York Times/ foto: Shutterstock)

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*