Cultură

Timișenii, invitați la Zilele artei sacre de la Partoș

Timișenii, invitați la Zilele artei sacre de la Partoș

Un reper duhovnicesc important în Banat și, datorită starețului său, părintele Varlaam, un loc ce atrage pelerini din patru zări, Mănăstirea de la Partoș (aflată la aproximativ 60 de km de Timișoara, via Deta-Banloc) este și un spaţiu al culturii.  A doua ediţie a festivalului “Zilele artei sacre” de la Partoș se desfășoară în această lună (14-31 mai 2017) și reprezintă ”întâlnirea sacrului cu artele, căutarea transcendentului, care se produce prin muzică, corală sau instrumentală, prin teatru, film, fotografie, pictură sau sculptură, artiștii oferind semenilor o mărturie de credință, o trimitere la adevărul fundamental al întâlnirii cu Cel viu.

Pentru zilele următoare vă propunem experimentul teatral “Drumul de întoarcere”, un demers spiritual al actorilor Ana Maria Cojocaru și Cătălin Ursu, sâmbătă 27 mai, ora 19, Sala “Christiana” a Centrului Social și Cultural al Mănăstirii.

Duminică, 28 mai, de la ora 17, grupul psaltic “Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Teologie din Timișoara, susține un concert de muzică bizantină în Biserica mare a Mănăstirii.

În ultima seară a Festivalului, 31 mai, de la ora 19, concertează quartetul alcătuit din Alexandra Guțu, Sz-Han Liu (Taiwan), Ioan Bic și Lucian Petrila, cu “Ultimele 7 cuvinte pe cruce”, de Joseph Haydn, șapte meditații muzicale pe tema ultimelor cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos pe Cruce. Lucrarea va fi prefațată de către părintele stareț, Ierom. Varlaam Almăjanu.

Comunitatea constituită în jurul Mănăstirii a crescut de la an la an, iar necesitatea de comunicare și împărtășire a darului primit, manifestarea individualitaţii prin intermediul artei s-a transformat în eveniment artistic și în participare comună la receptarea acestora”, precizează organizatorii festivalului.

Accesul publicului la toate evenimentele  festivalului este liber.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*