Sănătate

De ce apare depresia

De ce apare depresia

Tot mai multe persoane sunt stresate din diferite cauze și dezvoltă de-a lungul timpului simptome ale depresiei. Netratată, boala se agravează.

Din neștiință sau de rușine, multe persoane își neglijează sănătatea și trăiesc an de an cu depresie. Este o diferență între acele stări apărute când ai avut o zi proastă sau ai auzit ceva care te-a întristat și momentul în care s-a umplut paharul. Ești cu nervii la pământ, trist, te simți al nimănui, ești neglijent, plângi din orice, nu reușești deloc să te concentrezi, ți-a scăzut încrederea de sine, nu mai dormi, nu mai mănânci, ai gânduri negre, ești extrem de obosit, ai nod în gât și te doare stomacul, nu te mai interesează nimeni și nimic.

 

Depresia și durerea

Oamenii de știință afirmă că durerea și depresia împărtășesc aceleași drumuri: cel biologic și cel legat de neurotransmițători. Astfel că aproape 75% dintre depresivi suferă de dureri cronice și de faptul că stările rele revin.

Potrivit unui studiu canadian care a fost publicat în jurnalul Pain (Durere) s-a descoperit persoanele depresive participante aveau un risc de 4 ori mai mare să sufere dureri la nivelul spatelui și gâtului spre deosebire de cele care erau complet sănătoase.

Ce favorizează apariția depresiei

 

Cauzele sunt diverse: pierderea unei persoane dragi, violul, consumul de droguri, abuzul de alcool, lipsa unui loc de muncă, eșecul în dragoste, problemele financiare, certurile repetate, fenomenul de bullying, lipsa vieții sociale, boli grave (cancer), dezechilibrul chimic la nivelul creierului dar și predispoziția genetică.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai mult de 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie. În țara noastră, incidenţa acestei boli este de aproximativ  5%, diagnosticându-se anual, peste 900.000 de cazuri.

 

Tulburările mentale

 

Acestea acoperă o plajă largă de probleme, spre exemplu: tulburările de anxietate, inclusiv atacurile de panică, tulburarea obsesiv compulsivă (TOC), tulburarea stresului post traumatic și fobiile, tulbularea bipolară, depresia, tulburările de dispoziție, tulburările de personalitate, tulburările psihotice, inclusiv schizofrenia.

 

Reține!

 

Dacă te știi cu astfel de stări, mergi la doctor sau la un psihoterapeut, pentru un consult de specialitate în urma căruia se va stabili dacă într-adevăr ai o tulburare mentală și de ce anume ai nevoie ca să te tratezi. De regulă, se recomandă atât medicamente cât și psihoterapie.

Consumă alimente bogate în serotonină, spre exemplu: cerealele integrale, orezul, germenii de grau, drojdia și extractul de drojdie de bere, pește, fulgi de ovăz, lactate, ouă, kiwi, banane, ananas, ciuperci, soia, nuci și semințe.

Hidratarea și odihna sunt foarte importante, iar mediul în care locuiești trebuie să fie unul prietenos.

 

Sursa: clicksanatate.ro

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*