Politic

Maria Grapini susţine un Brexit elegant

Maria Grapini susţine un Brexit elegant

Grupul S&D din Parlamentul European s-a reunit, marţi seara, pentru a discuta aplicat paşii ce trebuie urmaţi de Marea Britanie, în demersul asumat de ieşire din Uniunea Europeană, pentru a formula, oficial, un punct de vedere unanim.

La întâlnirea socialiştilor democraţi, girată de către Guy Verhofstadt – negociatorul din partea UE pentru Brexit, a participat şi europarlamentarul român Maria Grapini. Aceasta a prezentat, ulterior, concluziile discuţiilor.

“Am stabilit împreună mai multe aspecte, ce se vor transforma într-un viitor raport, cum ar fi: perioada de tranziţie trebuie să fie una scurtă, de 2-3 ani, apoi să avem o secţiune pentru argumente clare pentru retragerea din UE, în textul raportului. De departe, cel mai important obiectiv vizează nevoia de reciprocitate, similaritate şi tratament egal pentru cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie, respectiv a cetăţenilor britanici care locuiesc în UE. Evident, avem nevoie de soluţii pentru aspectele financiare, dar şi un plan privitor la interesele Irlandei. Cred că putem miza pe o relaţie civilizată, elegantă”, a declarat Maria Grapini, după întâlnirea politică de marţi seara.

Şi negociatorul pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a insistat pe ideea ca viitoarele acorduri de asociere să fie bazate pe angajamentul Marii Britanii de respectare a standardelor UE, pentru a se evita transformarea ei într-o zonă de comerţ liber sau într-un paradis fiscal. Firesc este, în opinia lui Verhofstadt, ca viitorul relatiilor dintre UE si Marea Britanie să nu se resume doar la comerţ şi economie, ci si la securitatea internă şi externă.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*