Sănătate

Enurezisul: ce cauzează udarea patului în timpul nopții?

Enurezisul: ce cauzează udarea patului în timpul nopții?

Enurezisul reprezinta termenul medical ce descrie udarea patului in timpul noptii, simptom care apare frecvent in copilarie, dar care poate fi intalnit si la adulti, din cauza unor afectiuni medicale netratate.

Udarea patului poate fi cauzata de factori atat fizici cat si emotionali. Cele mai frecvente cauze ale enurezisului sunt: capacitatea mica a vezicii urinare – urina acumulata pe parcursul noptii nu poate fi acumulata din cauza vezicii urinare insuficient dezvoltate; infectiile de tract urinar – ingreuneaza controlul urinarii; stresul, frica sau sentimentul de nesiguranta; afectiunile neurologice; diabetul; prostata marita; apneea de somn; constipatia.

O alta cauza a enurezisului poate fi dezechilibrul hormonal, mai precis secretia insuficienta de hormon antidiuretic (ADH), care are rolul de a incetini productia de urina pe timpul noptii.

Enurezisul poate fi prevenit daca se iau cateva masuri simple cum ar fi limitarea cantitatii de lichide – mai ales in apropierea orei de culcare – si reducerea consumului de alcool sau bauturi cu cafeina seara (acestea au efect diuretic si irita vezica urinara). De asemenea, udarea patului pe timpul noptii, in special in randul copiilor, poate fi evitata daca acestia sunt invatati sa mearga la toaleta inainte de culcare.

Conflictele de acasa sau din mediul scolar pot, de asemenea, sa duca la enurezis. De aceea, este important ca parintii sa fie alaturi de copii si sa comunice deschis cu ei, sa le inteleaga problemele si sa caute impreuna solutii. In acest fel, copilul nu se interiorizeaza si stresul este vizibil diminuat. Este de preferat ca parintii sa nu ii pedepseasca pe copii atunci cand uda patul, pentru ca in acest mod se va crea un stres suplimentar, ci sa ii laude si sa ii recompenseze atunci cand reusesc sa se abtina si nu uda patul in timpul noptii.

(Sursa Doc.ro/ Foto: sintinta.com.ar)


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*