Sănătate

Febra. Când ar trebui să ne îngrijoreze?

Febra. Când ar trebui să ne îngrijoreze?

Febra este definita ca o crestere a temperaturii interne a organismului peste valoarea normala si poate afecta atat copiii, cat si adultii. Cresterea temperaturii pe termen scurt ajuta la distrugerea microbilor care cauzeaza infectii in corp, dar stimuleaza si eliberarea unor substante cu rol de prevenire a infectiei si de vindecare.

 Febra poate fi un simptom al unor afectiuni mai grave, mai ales atunci cand se manifesta pe termen lung si este insotita de alte probleme, caz in care se impune ajutor medical de specialitate.

In mod normal, temperatura corpului este de 37 de grade Celsius, insa aceasta valoare oscileaza in functie de individ si de momentul zilei. Astfel, temperatura interna tinde sa fie mai redusa in cursul diminetii si mai crescuta dupa-amiaza si seara. Alti factori precum exercitiul fizic intens ori ciclul menstrual pot influenta valorile temperaturii corpului.

Metodele prin care se poate masura temperatura corpului sunt: rectal, oral, timpanic sau axial. In cazul sugarilor si copiilor mici, masurarea temperaturii cu un termometru rectal este ideala, deorece ofera cea mai precisa valoare. Temperatura este considerata febra daca depaseste valoarea de 38 de grade Celsius – in cazul sugarilor – si 37,5 de grade Celsius – in cazul copiilor si adultilor.

Febra apare in momentul in care o parte a creierului (hipotalamusul) semnaleaza ca exista un proces anormal in corp, care duce la cresterea temperaturii interne. Acest lucru duce la aparitia senzatiei de frig, iar corpul se adapteaza si incepe sa tremure, pentru a genera mai multa caldura, ducand in final la cresterea excesiva a temperaturii interne.

Exista numeroase cauze care pot duce la aparitia febei, cum ar fi: boli infectioase, virale sau bacteriene (raceala, gripa, pneumonie); unele vaccinuri de imunizare (antidifteric, antitetanos, antipnemococic); erupia dentara; unele boli autoimune si inflamatorii (inclusiv artrita reumatoida si boala Crohn); prezenta unor cheaguri de sange; arsuri solare severe; insolatia (cauzata de expunerea la temperaturi ridicate); Intoxicatie alimentara; diverse afectiuni ale creierului; anumite tipuri de cancer; unele medicamente (antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele).

In functie de cauza care a dus la aparitia febrei, aceasta poate fi insotita de simptome: transpiratie; tremuraturi; inrosirea fetei; urina de culoare inchisa; greata si varsaturi; dureri de cap sau cefalee; dureri musculare; pierderea apetitului; deshidratare.

Cum se trateaza acasa

Tratamentul ambulator pentru febra variaza in functie de severitatea acesteia. Daca febra este usoara, consumul de lichide si odihna la pat sunt suficiente pentru ameliorarea starii de sanatate. Daca febra este insotita de unul sau mai multe simptome din cele prezentate mai sus, este indicata reducerea temperaturii corporale prin punerea in aplicare a urmatoarelor masuri: reglarea temperaturii camerei la un nivel confortabil; ffectuarea unei bai caldute; administrarea de ibuprofen sau acetaminofen; consumul de lichide.

Cand este o urgenta medicala

Trebuie sa mergi urgent la doctor daca febra este insotita de urmatoarele simptome: confuzie; incapacitate de a merge; dificultati de respiratie; dureri in piept; senzatie de somnolenta; urinari frecvente si dureri/usturimi la urinare; convulsii; halucinatii; plans excesiv (la copii); durere persistenta in gat (rigiditatea gatului).

Limitarea expunerii la diferiti agenti infectiosi este cea mai eficienta metoda pentru a preveni febra. Iata cateva sfaturi utile in acest sens:

Spala-te pe maini cu apa si sapun cat mai des (inainte sa mananci, dupa folosirea toaletei etc.);

Educa-ti copiii cum trebuie sa se spele corect pe maini (pe ambele parti);

Poarta la indemana un gel dezinfectant pentru maini sau servetele umede antibacteriene (iti sunt de folos atunci cand nu ai acces la apa si sapun);

Evita sa iti atingi nasul, gura sau ochii (bacteriile ajung astfel mai usor in organism si pot provoca infectii);

Acopera-ti gura si nasul atunci cand stranuti sau tusesti, de preferat cu un servetel, pe care sa il arunci apoi la cosul de gunoi (invata-ti copiii sa faca acelasi lucru);

Evita sa folosesti cana, paharul sau tacamurile altor persoane.

(Sursa: Doc.ro/  foto: Shutterstock)

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*