Economic

Salariul mediu net a ajuns la un nou record – 2.354 de lei, datorită primelor de Sărbători

Salariul mediu net a ajuns la un nou record – 2.354 de lei, datorită primelor de Sărbători
Adora Beauty

Salariul mediu net pe economie a ajuns la un nou record, de 2.354 de lei, în decembrie 2016, cu 182 de lei mai mult față de luna precedentă, potrivit cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică. Salariul mediu brut echivalent acestei sume este de 3.257 de lei.

Cel mai bine câștigă lucrătorii din domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (6.120 lei), iar cel mai puţin cei din sectorul hoteluri şi restaurante (1.332 lei), se mai arată în raportul INS.

„Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 112,0%. Indicele câştigului salarial real a fost de 108,1% pentru luna decembrie 2016 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 178,5%, cu 13,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2016”, potrivit raportului.

De asemenea trebuie ținut cont și de faptul că, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Salariul mediu net a crescut datorită primelor

În luna decembrie 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna noiembrie 2016. „Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe sau sărbători, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte)”, se arată în informarea INS.

Creşterile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice. Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

 

– cu 36,3% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

 

– între 30,0% şi 32,0% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tranzacţii imobiliare, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport;

 

– între 17,5% şi 24,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, colectarea şi epurarea apelor uzate, transporturi pe apă, fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat;

 

– între 14,5% şi 16,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicală;

 

– activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice. Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna noiembrie de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

 

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (-4,1%), respectiv în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (-2,7%).

 

În sectorul bugetar3 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+20,2%), respectiv în administraţie publică (+4,5%) ca urmare a aplicării prevederilor legale4 pentru personalul plătit din fonduri publice. În învăţământ, câştigul salarial mediu net a scăzut (-4,9%) ca urmare a începerii vacanţei şcolare şi reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.

 

Sursa: Libertatea

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*