Cultură

O mumie de crocodil, amulete şi multe alte piese interesante pot fi văzute la Muzeul Banatului

O mumie de crocodil, amulete şi multe alte piese interesante pot fi văzute la Muzeul Banatului

Muzeul Național al Banatului vă invită vineri, 10 februarie 2017, de la ora 13.00, la vernisajul expoziției Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Colecția de antichități egiptene.

Expoziția prezintă întreaga colecţie de antichităţi egiptene a Muzeului Naţional al Banatului ce constă din 52 de piese: amulete, scarabei, figurine -uşabti,  statuete, un sicriu, o mască mortuară, vase, opaiţe, un fragment textil, un picior uman mumificat, o mumie de crocodil, cuprinse cronologic între perioada Regatului Vechi și perioada romană (anii  2686 a.Chr. – 395 p.Chr.).

Totodată, expoziția dezvăluie date biografice interesante ale celor care au donat antichitățile egiptene muzeului timișorean între 1879-1909, precum și date despre istoria frământată a acestei colecții de-a lungul secolului al  XX-lea.

Deși colecția a mai fost expusă de-a lungul timpului, este pentru prima oară când își“dezvăluie”misterele în întregime, piesele și inscripțiile lor fiind identificate și încadrate cronologic de dr. Branislav Anđelković (cunoscut egiptolog, profesor la Universitatea din Belgrad).

Primele antichităţi egiptene au intrat în colecţia muzeului timişorean în 1879, fiind donate de preotul romano-catolic Emil Folly (o mască mortuară reprezentând un cap de femeie și o statuetă ușabti), iar ultima piesă egipteană (un picior uman mumificat) a fost înregistrată în 1909, donată de un student timişorean, Láng Lehel.

În mod deosebit, se remarcă donaţiile din anii 1906 şi 1908 – constând în 38 de antichități – ale lui Max Herz Bey (1856-1919), arhitect cu origini în Banat, director al Muzeului Arab din Cairo, legat sentimental de orașul Timișoara. Alte piese egiptene provin din importante colecții de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. XX: Ormós, Pongrácz.

Cele mai vechi piese din colecția Muzeului Național al Banatului sunt: un vas miniatural, de culoare roșie, datat în timpul Regatului Vechi (2686 a.Chr. – 2160 a.Chr.). și un ulcior  gri din timpul Regatului Mijlociu (2055-1650 a.Chr.). Însă, cele mai valoroase piese ale colecției sunt fragmentele unui sicriu antropoid din lemn, cu picturi și hieroglife, datat în timpul Dinastiei a 21-a (cca 1039 a.Chr.), donate de Max Herz Bey în 1906. Se remarcă, de asemenea, mumia unui pui de crocodil, datat în Perioada Târzie (664-332 a.Chr.), donat în 1892 de custodele muzeului timișorean de atunci, dr. Berkeszi István.

În cadrul vernisajului expoziției va avea loc și prezentarea catalogului bilingv: Branislav Anđelković, Nicoleta Demian, Colecţia de antichităţi egiptene a Muzeului Banatului din Timişoara. The Collection of Egyptian Antiquities in the Museum of Banat in Timişoara.Adresată atât specialiştilor, cât şi publicului larg, interesat de Egiptul antic, cartea reprezintă o premieră în România, fiind primul catalog al unei astfel de colecţii muzeale „exotice”.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00-18.00, în perioada 10 februarie – 30 iunie 2017, în mansarda B2 a Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, Timișoara.

Această expoziție deschide o serie mai lungă de expoziţii temporare ale Muzeului Național al Banatului, în care vor fi prezentate cele mai valoroase piese din colecțiile de istorie și arheologie, reprezentând tezaurul muzeului, ce vor putea fi admirate de public un timp mai îndelungat.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*