Sănătate

Cancerul de col uterin ucide anual zeci de femei

Cancerul de col uterin ucide anual zeci de femei

Cancerul de col uterin ucide anual zeci de femei. Acestea ar fi învins boala, dacă nu și-ar fi neglijat sănătatea. Institutul Național de Sănătate Publică și MSD România au lansat astăzi, 2 februarie, campania națională “Protejează-i aripile!”. Vorbim despre cel mai amplu demers din ultimii ani pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în România. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele studiului independent “Atitudini și comportamente în prevenția cancerului de col uterin în România”.

Conform statisticilor, 1 din 10 femei din România nu a fost la niciun control medical de rutină în ultimii 10 ani. În plus, 11% dintre românce nu și-au făcut niciun set de analize de sânge de rutină în ultimii 10 ani, iar 4 din 10 femei și-au făcut doar o singură dată în ultimii trei ani. 86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecția persistentă cu virusul HPV. 68% dintre femeile din România nu au auzit de infecția cu virusul HPV; 7 din 10 românce nu și-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV.

Pe parcursul unui an de zile, în cadrul campaniei se va încuraja colaborarea inter-instituțională și se vor organiza o serie de evenimente și de mese rotunde alături de jurnaliști, personalități publice, cât și de factori de decizie din sistemul sanitar național și local menite să atragă atenția unui public cât mai larg cu privire la importanța prevenției cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin este o afecțiune cancerigenă a celulelor de pe suprafața colului, partea îngustă a uterului. În majoritatea cazurilor, boala este provocată de Virusul Papiloma Uman. Infecția are peste 150 de tulpini, însă doar 13 dintre acestea dezvoltă cancerul de col uterin.Virusul Papiloma Uman este transmis de către bărbați, în timpul actului sexual. Riscul de îmbolnăvire este mai mare în cazul femeilor care au început viața sexuală în perioada adolescenței sau care au avut mai mulți parteneri sexuali.

Potrivit specialiștilor, campaniile de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. Nu doar screeningul regulat este recomandat pentru prevenirea cancerului de col uterin. Vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman este o măsură eficientă de protecție împotriva bolii.

(Sursa foto: E-Medicina.ro)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*