Eveniment

Misiuni dificile în 2016 pentru polițiștii de frontieră Timiș

Misiuni dificile în 2016 pentru polițiștii de frontieră Timiș

La sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara s-a derulat, ieri, şedinţa de “Evaluare a activităţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara pe anul 2016”.

În anul 2016, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara a urmărit îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere.

Valorile de trafic înregistrate în punctele de  trecere a frontierei au fost de aproximativ 4.454.000 treceri persoane şi  1.555.700 mijloace de transport. În anul 2016 au fost constatate 3256 de fapte ilegale dintre care 982 de infracţiuni şi 2274 de contravenţii. Cele mai multe acte ilicite descoperite au fost pe linia migraţiei ilegale, inclusiv falsul şi uzul de fals – peste 562 fapte – urmate de contrabanda cu produse accizabile, braconajul piscicol şi infracţiunile de natură economico-financiară.

Migraţie ilegală: în urma misiunilor de supraveghere si control a frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au  depistate peste 600 persoane în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei. De asemenea, cea mai multi dintre ei au acţionat organizaţi in grupuri de migranţi, fiind reţinuţi 30  de traficanţi sau complici.

Faţă de 934 cetăţeni străini nu s-a permis intrarea în România ca urmare a faptului că nu  îndeplineau condiţiile legale.

Contrabandă: În cursul anului 2016 au fost constatate un număr de 114 cazuri de contrabandă cu tigari, în care au fost implicate 244 persoane. Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la sectoarele poliţiei de frontieră Naidăş, Drobeta Turnu Severin, Moraviţa, Jimbolia, S.T.P.F. Timiş, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

În cazurile de contrabandă au fost confiscate un numǎr de 157.777 pachete ţigǎri, în valoare de 1.893.324 lei.

Alte bunuri descoperite: 447 litri alcool, 46 kg tutun, 1600 tuburi pentru ţigări, 5600 filtre de ţigarete, 213 articole de îmbrăcăminte, 259 produse cosmetice,30 parfumuri,60 gr metamfetamina,13,4 kg cannabis,439 articole pirotehnice.

Traficul cu autovehicule furate

În anul 2016, în urma acţiunilor desfăşurate au fost descoperite 19 autovehicule semnalate ca fiind furate, la sectoarele poliţiei de frontieră Sânnicolau Mare, Drobeta Turnu Severin,  Naidăş , Jimbolia si Moraviţa.

În urma verificǎrilor efectuate s-a constatat cǎ autoturismele, conduse de către cetăţeni români, sârbi şi italieni figurau ca fiind furate din Italia, Serbia,  Bulgaria, Franţa, Belgia, Danemarca şi Slovacia.

Braconajul piscicol

Au fost constatate 62 cazuri de braconaj, deţinere şi folosire la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, săvârşite de către 82 cetăţeni români si 2 cetăţeni sârbi. Au fost confiscate 772,69  kg peşte, 16 ambarcaţiuni, 13 motoare si 86 unelte de pescuit. Cele mai multe cazuri au fost constatate la sectoarele poliţiei de frontieră Moldova Veche, Porţile de Fier II, Gârla Mare , Orşova şi Berzasca.

În cursul anului 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Timişoara au participat la 55 operaţiuni comune, organizate de Agenţia Europeană FRONTEX, la frontiera terestră, în state precum: Grecia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Franţa, Spania, Croaţia, Letonia, Olanda şi Italia.

Totodata au fost desfasurate actiuni specifice Politiei de Frontiera, in cadrul carora s-a colaborat cu structuri ale politiei,  autoritatii vamale, cu alte structuri cu atributii la frontiera, precum Serviciul Pentru Imigrari, Garda Financiara, A.R.R., A.J.V.P.S., I.J.J. si altele.

În a doua jumătate a anului 2016, a fost întărit dispozitivul de supraveghere al frontierei de stat la granița cu Serbia, sens în care poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Timişoara au desfășurat acțiuni comune împreună cu jandarmi de la I.J.J. Timiş şi poliţişti de la I.P.J. Timiş. Echipajele de la sol au beneficiat de sprijinul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie care a executat misiuni de supraveghere aeriană în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara.

Structurile din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au acţionat pentru supravegherea şi controlul frontierei în zona de competenţă sprjinindu-ne pe un sistem de analiză de risc, ce respecta standardele europene, fiind realizat atât la nivel operaţional, cât şi la nivel tactic.

Cooperarea interinstituţională internă şi internaţională s-a bazat pe un schimb operativ de informaţii, participarea la acţiuni de supraveghere a frontierei în comun şi a continuat să se dezvolte, fiind fundamentul implementării managementului integrat al frontierelor.

Astfel, în ultimul an, I.T.P.F. Timișoara, prin structurile sale au contribuit activ la menținerea climatului de siguranța publică în zonele de competență, participând împreună cu lucrători ai poliției și jandarmeriei, la misiuni specifice, în sistem integrat, precum și la activități impuse de anumite situații de urgență.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*